Iranska revolutionsgardet patrullerar vid det brittiskregistrerade fartyget Stena Impero som beslagtogs i juli. Foto: TT

Utländsk oljetanker beslagtagen av Iran

Uppdaterad
Publicerad

Iranska revolutionsgardet har beslagtagit ytterligare en utländsk oljetanker i Persiska viken, rapporterar statlig tv i Iran, som uppger att tankern smugglade bränsle till arabstater.

– Den innehöll 700 000 liter bränsle. Sju besättningsmän, av olika nationaliteter, som var ombord på fartyget har frihetsberövats, säger Ramezan Zirahi, befäl vid revolutionsgardet, enligt tv-kanalen.

Enligt den Iranska nyhetsbyrån IRNA är den beslagtagna oljetankern irakisk, något som Irak förnekar.

Förra månaden beslagtogs det brittiskregistrerade fartyget Stena Impero, som ägs av det svenska rederiet Stena Bulk, av Iran i Hormuzsundet.

Beslagtagandet av Stena Impero

Pat Adamson, Stena Bulks presstalesperson, bekräftar att Stena Impero fortfarande är beslagtaget. Vidare berättar han att man arbetar intensivt med att få besättningen frisläppt.

– Vi gör fortfarande allt vi kan för att framför allt få besättningen frisläppt. Kort sagt gör vi så gott vi kan genom kontakt med myndigheterna och alla andra för att rädda våra 23 besättningsmedlemmar.

Tankfartyget var på väg till Saudiarabien när det stoppades. Enligt Iran var skeppet på iranskt territorium, men både Storbritannien och Stena Bulk hävdar att det befann sig på internationellt vatten. Besättningen ombord bestod av 23 personer från Ryssland, Indien, Lettland och Filippinerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer