Olyckan i sydvästra Frankrike är nu under utredning, men redan nu presenteras en trolig förklaring till raset: en lastbil som vägde mer än vad bron klarade av. Foto: ERIC CABANIS/AFP/TT

Utredare: För tung lastbil troligen bakom dödliga broraset i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Två personer avled när en bro kollapsade i sydvästra Frankrike i veckan. Nu säger utredare att raset troligen berodde en lastbil som vägde för mycket, rapporterar BBC News.

Det var under måndagen som hängbron plötsligt rasade och två fordon, en lastbil och en bil, föll ner i vattnet. Initialt meddelade räddningstjänsten att en person dog i kollapsen, en 15-årig flicka. Senare uppgav lokala myndigheter att ytterligare en person, den som körde lastbilen, också avled i samband med olyckan. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Lastbil vägde mer än dubbelt så mycket

Olyckan är nu under utredning, men redan nu presenteras en trolig förklaring till raset, rapporterar bland andra BBC News och franska Le Figaro Lastbilen vägde mer än 50 ton, uppger utredare. Hängbron klarade av en maxvikt på 19 ton.

– Att det här tunga fordonet körde på bron verkar vara den omedelbara och uppenbara orsaken till olyckan, sa utredaren Dominique Alzeari under en presskonferens på tisdagen, skriver BBC News.

Den kollapsade bron byggdes år 1931 och band samman de två samhällena Mirepoix-sur-Tarn och Bessières omkring tre mil norr om staden Toulouse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.