Skeppet Mavi Marmara beslagtogs av israelisk militär 2010. Foto: TT

Utredning av Gaza-bordning nedlagd

Publicerad

Brottsutredningen om Israels bordning av fartyg som skulle till Gaza läggs ned. Utredningen gällde den israeliska militärens bordning 2010 och 2012 av fartyg som ingick i kampanjen Ship to Gaza. Fartygen beslagtogs.

”Gärningsmännen är fortsatt okända och vi ser inga möjligheter att klarlägga deras identitet. Dessutom, de gärningar som är begångna på israeliskt territorium har vi inte jurisdiktion över”, motiverar åklagaren Henrik Attorps beslutet.

De misstänkta brott som förundersökningen gällde var grov misshandel, olaga hot, grovt brott, grov stöld samt folkrättsbrott, som svenska deltagare kan ha utsatts för.

Elva svenskar var med i vardera konvoj. Ship to Gaza hade som syfte att bryta Israels blockad, som kampanjen ansåg orsakade stort lidande i det palestinska området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ship to Gaza

Mer i ämnet