”Åklagarna” i den historiska riksrättsprocessen mot USA:s president Donald Trump är på väg till senaten för att läsa upp anklagelsepunkterna. Foto: Julio Cortez

Utredning: Lagbrott att frysa Ukrainastöd

Uppdaterad
Publicerad

Vita huset bröt mot lagen när det höll tillbaka militära biståndspengar som var öronmärkta för Ukraina i politiskt syfte, slår en partioberoende och federal granskning fast.

Spelet kring det amerikanska biståndet till krigförande Ukraina är centralt i den riksrättsprocess som pågår mot president Donald Trump, som misstänks ha utövat en form av utpressning för att förmå Ukraina att vidta en offentlig utredning riktad mot hans politiska motståndare Joe Biden.

Granskarna finner att Vita husets budgetkansli ”höll tillbaka tillgångarna av ett politiskt skäl, vilket inte är tillåtet” enligt den lag som stipulerar i vilka situationer en amerikansk president får häva den typen av utbetalningar utan kongressens godkännande.

Gick emot kongressen

I detta fall hade kongressen beslutat om och öronmärkt pengarna till Ukraina, som ligger i en väpnad konflikt med separatister som får omfattande stöd från Ryssland. I Vita huset vidtogs det åtgärder för att aktivt göra pengarna otillgängliga, enligt utredningen.

”Ett trovärdigt verkställande av lagen tillåter inte presidenten att välja sina egna politiska prioriteringar före de som kongressen har lagstiftat om”, meddelar granskningsorganet.

Detta organ – Government Accountability Office – är en federal myndighet som utreder och utför revision inom hela statsförvaltningen och som motsvarar ungefär den svenska Riksrevisionen.

”Visste vad som pågick”

I riksrättsprocessen mot Donald Trump har det amerikanska representanthuset fört fram anklagelserna om hur Trump utpressat Ukraina. Processen ska nu ta vid i den republikanstyrda senaten, där det är högst osannolikt att två tredjedelar av senatorerna röstar för att avsätta presidenten.

På onsdagen kopplades Trump likväl ännu närmare Ukrainahärvan, då en man som arbetade med hans personlige advokat Rudy Giuliani säger att presidenten ”visste exakt vad som pågick” i Ukraina. Giuliani, som inte har någon tjänstemannabefattning, var i hög grad involverad i USA:s diplomati med Ukraina och uppges ha utövat påtryckningar i samma ärende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer