Den här fotograferingen av Donald Trump påstods ha lett till ett våldsamt polisgripande. Men så var inte fallet, enligt en federal utredning. Foto: Patrick Semansk/TT

Trump-fotografering inte bakom offensiv mot demonstranter

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om att en fotografering av Donald Trump föranlett ett våldsamt polisingripande väckte kritik för ett drygt år sedan. Men det var inte fotograferingen som låg bakom polisoffensiven, utan ett staket. Det slår en federal utredning fast.

För ett drygt år sedan tog USA:s dåvarande president Donald Trump en kort promenad, från Vita huset till en närbelägen kyrka som brandhärjats. Där fotograferades han hållande en bibel.

Fotograferingen blev mycket uppmärksammad, på grund av uppgifter som då cirkulerade. Det påstods att polisen, på ett onödigt våldsamt sätt, rensade ett helt torg på Black lives matter-demonstranter för att möjliggöra Trumps kyrkvisit, något SVT Nyheter rapporterade om då.

Staket låg bakom

Uppgifterna har utretts av USA:s inrikesdepartement. Utredningen har bland annat gått igenom polisens kommunikation och videoupptagningar från tillfället, och slår nu fast att offensiven mot demonstranterna inte genomfördes på grund av Trumps promenad.

Planerna på att tömma området på demonstranter tog form flera timmar innan Trumps promenad, enligt utredningen. Den bakomliggande orsaken till polisinsatsen ska i själva verket ha varit att ett staket skulle sättas upp vid torget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.