Foto: TT

Utredningen mot Fillon fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Franska åklagare fortsätter korruptionsutredningen mot Republikanernas presidentkandidat François Fillon.

Misstankarna handlar om att Fillons fru ska ha fått lön som parlamentsassistent, trots att hon inte utfört något faktiskt arbete.  

Den senaste tiden har åklagarna genomfört en preliminär utredning och nu har man kommit fram till att fallet inte kan avskrivas.

Presidentval i Frankrike 2017

LÄS MER: Fillon ber franska folket om ursäkt

I ett uttalande från åklagarna heter det att ”man har samlat in en rad bevis och att man därför fattat beslut om att fortsätta utredningen”, skriver Reuters. 

Svag opinion för Fillon

Första omgången i det franska presidentvalet hålls om mindre än tio veckor, 23 april. Nationella frontens Marine Len Pen ser enligt de flesta opinionsmätningar ut att vinna den rundan, men hennes möjligheter att segra även i andra omgången bedöms som små.

Den tidigare favorittippade Fillon skulle, med dagens opinionsläge, inte lyckas ta sig till andra omgången. Le Pen skulle i stället möta mittenkandidaten Emmanuel Macron, ledare för rörelsen En Marche (ungefär ”på väg”).

Fillon har sagt att han tänker lägga ned sin kandidatur om det inleds en formell förundersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet