Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redan 2016 började Donald Trump prata om att presidentvalet inte gått rätt till, men efter valet 2020 fick påståendet fäste i det republikanska partiet.

Tidslinje: Så fick Trumps anklagelser om valfusk fäste i USA

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagen den 8 november går amerikanerna till valurnorna för att rösta i mellanårsvalet. Det är första gången USA röstar sedan presidentvalet 2020 när Donald Trump förlorade posten till Joe Biden och spred anklagelser om valfusk.

USA går i dag till val för att rösta fram samtliga platser till representanthuset och till senaten, men också guvernörer och en mängd andra lokala ämbeten i mellanårsvalet.

Det är det första stora valet i landet sedan Joe Biden utsågs till president 2020, efter vilket Donald Trump spred anklagelser om utbrett valfusk. Dessa anklagelser har senare visat sig vara fel. Trots detta visar mätningar att en tredjedel av amerikanerna tvivlar på att det senaste presidentvalet gick rätt till. Bland republikaner är den siffran hela 70 procent.

Men hur gick det till när lögnen om ett utbrett valfusk fick fäste bland amerikanerna? Klicka på klippet för en tidslinje från presidentvalet 2016 till i dag.

Se mer om Trumps anklagelser och hur de påverkat amerikansk politik i Utrikesbyrån: Den stora lögnen i SVT2 kl 22 och i SVT Play från kl 20.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet