Konflikten mellan Ryssland och Ukraina – så började det

Uppdaterad
Publicerad

När Ukraina bröt banden med Sovjetunionen 1991 blev landet självständigt för första gången på över 80 år. Samtidigt påbörjades en ny relation till grannlandet i öst.

Till en början var relationen stabil. De båda länderna inledde diplomatiska förbindelser och Ryssland lovade att respektera Ukrainas gränser i utbyte mot att landet lämnade ifrån sig de kärnvapen de hade sedan sovjettiden.

Tonen ändrades dock under 2000-talet: 2004 anklagades Ryssland för att ha förgiftat den västvänlige presidentkandidaten Victor Jusjtjenko och när efterträdaren Viktor Janukovytj sköt upp ett handelsavtal med EU 2013, utbröt stora protester i Kiev. Det ledde bland annat till att Ryssland annekterade Krim, vilket är en bidragande orsak till dagens minst sagt frostiga relation.

Klicka på klippet för mer om bakgrunden till Rysslands och Ukrainas relation och se mer i Utrikesbyrån: Drömmen om Ukraina

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet