Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Konflikten står mellan de som vill leva i ”framtiden”, som en del av EU, och de som vill leva i det som Sentsov kallar för ”det ryska imperiet”. Foto: TT/SVT

Ukrainska filmmakaren: Vi är redo men inte rädda

Publicerad

Den ukrainske filmmakaren Oleg Sentsov bodde på Krim när Ryssland 2014 annekterade halvön. Efter att ha protesterat mot Ryssland greps han och fängslades i Sibirien. I dag bor han i Kiev och säger att ett självständigt Ukraina skulle kunna få ryssar att vilja rösta bort Putin.

Fler än 100 000 ryska soldater finns nära gränsen till Ukraina och världen håller andan inför en ny invasion av landet. Ryssland har krävt ett stopp för ytterligare Natoutvidgning österut, men varken Nato eller USA vill gå med på kravet.

Den ukrainske filmmakaren och vinnaren av Sacharovpriset Oleg Sentsov bor i Kiev och säger att andra länder är mer oroliga för de ökade spänningarna mellan Ukraina och Ryssland än ukrainarna själva.

– I Europa och USA är det hysteriskt, men i Ukraina är det ingen panik. Människor lever sina liv som de har levt de senaste åtta åren. Vi är redo för en ny fas i kriget. Vi är redo, men inte rädda, säger Oleg Sentsov.

”Putin rädd att förlora makten”

2014 när Ryssland annekterade Krim bodde Oleg på halvön och protesterade offentligt mot det ryska agerandet. Han greps samma år anklagad för terrorbrott och dömdes till 20 år i fängelse, men 2019 släpptes han.

Han tror att eskaleringen från Rysslands sida gentemot Ukraina delvis beror på att Putin är rädd för att invånarna i Ukraina ska få det bättre i och med en utökad integration med Väst, och att det så småningom kan leda till att även ryssar kräver samma levnadsstandard.

– Om ryssar ser att Ukraina separerat från Ryssland och de lever bättre, har högre löner, mer frihet, bättre standard kan de tänka att det är något fel på deras styre och avsätta Putin. Det är det han är rädd för.

”Tror inte på Ukrainas självständighet”

Margarita Zavadskaya, forskare vid Aleksanteri Institute i Helsingfors, säger att Putin har svårt att släppa Ukraina för att han helt enkelt inte tror på dess rätt till självständighet.

– Han ser inte Ukraina som en självständig stat med egen historia, världssyn och språk. Han har själv skrivit vad som sett ut som akademiska uppsatser där han uttrycker åsikten att Ukraina aldrig varit självständigt och har heller inte rätt till det. Jag är rädd att han genuint tror det.

Klicka på klippet för att höra Oleg Sentsov berätta vad han tror att konflikten mellan Ryssland och Ukraina handlar om och se mer om den ryska-ukrainska relationen i Utrikesbyrån: Drömmen om Ukraina ikväll kl 22 på SVT2 eller från kl 19.30 i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utrikesbyrån

Mer i ämnet