Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Har kärnvapenhotet förändrats? Hör expertens svar i klippet ovan.

ICAN: Ryssland kan inte komma tillbaka med kärnvapen

Publicerad

Rysslands invasion av Ukraina och Putins retorik har gjort det kärnvapenhot vi lever under tydligt och konkret. Men i längden kan det leda till förhandlingar om nedrustning med Ryssland, säger Beatrice Fihn, generalsekreterare för ICAN, till Utrikesbyrån.

Kärnvapen har inte använts i krig sedan de första bomberna släpptes över Japan 1945. Sedan dess har världen levt med hotet att det skulle kunna användas igen, med stor förstörelse som följd. Nu har hotet blivit tydligare än på många år.

Beatrice Fihn, generalsekreterare för den internationella kampanjen mot kärnvapen ICAN som 2017 fick Nobelpriset för sitt arbete, säger att det pågår en normalisering av kärnvapenanvändandet i världen. Detta är speciellt tydligt i diskussionerna kring taktiska kärnvapen, det vill säga de som kan användas i vanliga vapensystem på slagfältet.

Utrikesbyrån

– Det pågår en nästan legitimering av att använda ”små kärnvapen”, taktiska kärnvapen. Rysslands taktiska kärnvapen är mellan tio kiloton och 100 kiloton. Hiroshimabomben var 15 kiloton. Jag tror att det är otroligt riskabelt att prata om dessa som små användbara kärnvapen. Kärnvapen är kärnvapen, oavsett storleken.

”Kommer ett Ryssland som vill ha bort sanktionerna”

ICAN menar att det vi nu ser i retoriken kring kriget i Ukraina är ett tydligt och konkret exempel på kärnvapenhotet vi levt under sedan andra världskriget, men också ett exempel på att avskräckningsteorin är naiv, säger Beatrice Fihn.

– Putin använder inte kärnvapnen för att skydda sig själv utan för att invadera ett självständigt land. Det finns enbart två slutsatser man kan dra av det här. Antingen att alla länder ska ha kärnvapen eller att vi måste nedrusta Ryssland.

Är det möjligt att nedrusta Ryssland?

– Vi har sett länder göra sig av med kärnvapen vid stora förändringar och framförallt som en strategi för att skifta från att vara en pariastat till en demokrati. Jag tycker att vi har en faktisk chans nu när vi har sådana enorma sanktioner mot Ryssland. Det kommer att komma ett Ryssland som vill ha bort de här sanktionerna och då måste vi vara tydliga med att kravet på att det är att förhandla nedrustning.

Klicka på klippet för att höra mer från ICAN:s nedrustningsarbete och se mer om kärnvapen i Utrikesbyrån: Fredsbomben på SVT Play från kl 19.30 eller kl 22 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet