Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet hur atombomben spreds över världen Foto: Atombomb

Tidslinje: Så spreds atombomben över världen

Publicerad

När Ryssland skramlar med det gamla domedagsvapnet, väcks minnet av kalla krigets kapprustning till liv. Hur gick det till när dagens kärnvapenländer skaffade sig atombomben?

Kort efter att det första kärnvapentestet genomförts i den lilla staden Los Alamos i New Mexico, USA, används atombomber för första gången över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. Uppemot 215 000 människor dör och konsekvenserna för de överlevande blir förödande i flera decennier framöver.

Efter det har kärnvapen inte använts i krig, men fler och fler länder har blivit kärnvapenstater sedan andra världskriget tog slut.

Klicka på klippet för att se hur atombomben spreds över världen och se mer om kärnvapnen i Utrikesbyrån: Fredsbomben på SVT Play från kl 19.30 eller kl 22 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet