Kvinnorättsaktivisten: Talibanmötet i Oslo bästa idén

Uppdaterad
Publicerad

74-åriga Mahbouba Seraj har i decennier kämpat mot talibanerna och för afghanska kvinnors rättigheter. När talibanerna blev inbjudna till att delta i ett möte med diplomater från väst i Oslo jublade hon.

– Det var den bästa idén. Jag är glad att det hände.

För knappt två veckor sedan bjöd Norge in Afghanistans nya talibanstyre till samtal. Sedan talibanernas maktövertagande i augusti har det internationella stödet, som uppgick till cirka 80 procent av statsbudgeten, stoppats. Väst kräver att talibanernas ska respektera mänskliga rättigheter för att återuppta stödet och Norges drag fick ögonbryn i väst att höjas.

”Vi pratade de lyssnade”

Mötet kritiserades av aktivister och afghaner i diasporan, men talibanerna var nöjda. Det var också den afghanska kvinnorättskämpen Mahbouba Seraj som var med på mötet.

Utrikesbyrån

– Jag tyckte det var den bästa idén! Jag tänkte att äntligen gör någon någonting.

Hon berättar hur hon försökt få till samtal med talibanerna otaliga gånger, men aldrig lyckats.

– Och nu fick vi åka tusentals mil bort för att sätta oss ned och prata, men det var det som hände. De pratade och vi lyssnade och vi pratade och de lyssnade. Jag var glad att det hände.

”Fattigdom försvårar”

Men situationen för kvinnorna i Afghanistan har försämrats sedan USA lämnade landet och talibanerna tog över makten i slutet av sommaren förra året. Kvinnor har gradvis förbjudits att bestämma själva hur de ska klä sig och gå i skolan.

Det som gör att situationen är svårare nu jämfört med när talibanerna hade makten för omkring 25 år sedan är att fattigdomen ökat, säger Mahbouba Seraj.

– Det är brist på mat, brist på medicin, brist på pengar och på jobb. Ovanpå allt annat är vi nu fattiga och fattigdom förhindrar all utveckling. Man kan inte utbilda kvinnor om mänskliga rättigheter om de inte har pengar, kläder och tak över huvudet.

”Utbildade kvinnor flyr”

Sedan talibanerna kom till makten har kvinnor som kämpar för sina rättigheter hotas och fängslas, säger Mahbouba Seraj. Hon bor kvar i Afghanistan men många andra har flytt.

– Vi upplever en brain drain i landet. De här kvinnorna har fått utbildning och de tvingas lämna för om de är verksamma i Afghanistan sätts de i fängelse.

Klicka på klippet för att höra Mahbouba Seraj berätta varför hon väljer att vara kvar i Afghanistan och se mer om kvinnornas kamp mot talibanerna i Utrikesbyrån: Kampen mot talibanerna på SVT Play från kl 19.30 eller i SVT2 kl 22.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet