Se den brittiska kungafamiljens klimatåtaganden genom åren. Foto: Lise Åserud/TT, Facundo Arrizabalaga/TT

Så började det brittiska kungahusets intresse för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Genuint engagemang eller världens största klimatbluff? Meningarna går isär men faktum är att det brittiska kungahuset sedan länge har framhävt sig som miljövänliga.

Det kungliga miljö- och klimatengagemanget började redan på 60-talet när prins Philip, drottningens man, var delaktig vid bildandet av Världsnaturfonden. Under de kommande decennierna handlade mycket av engagemanget om minskad nedskräpning och bevarandet av utrotningshotade arter. Något som kom på skam när drottningen och hennes man deltog vid en tigerjakt i Indien 1961.

De senaste åren har dock mer och mer handlat om klimatet. Så sent som i oktober visade drottningen sin frustration över att världens ledare inte visade tillräcklig handlingskraft i klimatfrågan.

Klicka på klippet för att se mer om det brittiska kungahusets klimatengagemang genom åren och se mer i Utrikesbyrån: Klimatgalen på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet