Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Randal Pinkett, vinnare av The Apprentice säsong fyra, berätta om Trump från tiden då TV-serien spelades in. Foto: SVT/TT

Apprentice-vinnaren: Den sämsta Biden kommer inte i närheten av den bästa Trump

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden gick till val på att vara Donald Trumps motsats – men ett knappt år efter att ha blivit vald hörs fler och fler jämförelser med hans tidigare motståndare.

Randal Pinkett som har jobbat med Trump säger att liknelserna är svårförståeliga.

– Joe Biden är Donald Trumps antites, säger Pinkett till Utrikesbyrån.

Randal Pinkett var 34 år gammal när han 2005 ansökte till den fjärde säsongen av Donald Trumps dokusåpa The Apprentice, där de medverkande tävlar om att få jobba för Donald Trump. Pinkett vann sin säsong och tillbringade ett år med Trump.

– Jag växte upp i New Jersey där Donald Trump var känd som fastighetsmagnat och en regional kändis. Min bild av honom innan jag kom nära var att han var sympatisk, egoistisk men på ett uthärdligt sätt, säger han till Utrikesbyrån.

Men den bilden ändrades berättar Pinkett, när han kom nära Trump och Trumps företag.

– Det var en ovälkomnande kultur, en splittrande kultur. Han ville inte ha människor i sin närmaste krets som utmanade honom, hans idéer och perspektiv. Hans lojalitet var endimensionell, han förväntar sig lojalitet från dig men var inte lojal mot dig. Under det året blev jag besviken över att bilden av Donald jag hade haft var motsatsen till verklighetens Donald.

”Han tror på inkludering”

2017 blev Trump USA:s president. När Joe Biden besegrade honom i presidentvalet 2020 lovade han att vara Trumps motsats. Men ett knappt år in börjar fler att jämföra Biden med föregångaren när det gäller frågor kring migration och America first-politiken.

Randal Pinkett håller inte med.

– Jag känner inte Joe Biden men utifrån det jag har sett är Biden Trumps motsats. Han är någon som tror på inkludering och tror att mångfald leder till bättre idéer och lösningar.

”Inkonsekvent”

Men han säger att delar av Bidens politik kan påminna om Trumps.

– Just nu är retoriken och hanteringen av migranter vid gränsen inkonsekvent.

Tror du det är en ny version av Trumps politik?

– Enligt min åsikt skulle den värsta versionen av Joe Biden aldrig komma i närheten av den bästa versionen av Donald Trump. Donald Trump skadade vår demokrati. Han underminerade medierna och vårt valsystem och fortsätter att göra det. Jag ser inte Joe Biden komma nära den sorts skadegörelse som Trump fortfarande sysslar med. Men med det sagt behöver det nuvarande styret se över sin riktning så att ord linjerar med handling.

Klicka på klippet för att höra Randal Pinkett berätta om hur det var att jobba för Donald Trump och se mer om likheterna mellan Joe Bidens och Donald Trumps politik i Utrikesbyrån: Lill-Trump på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utrikesbyrån

Mer i ämnet