Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU-kommissionären Ylva Johansson (S) säger att Belarus president Aleksandr Lukasjenko försöker destabilisera EU genom att skicka människor på flykt in i unionen med falska löften. Foto: SVT

Ylva Johansson: Lukasjenko använder migranter för att straffa EU

Uppdaterad
Publicerad

Belarus ledare Alexander Lukasjenko är hårt pressad av EU:s sanktioner efter presidentvalet 2020. Nu kör han migranter till EU:s gräns både för att straffa unionen och för att tjäna pengar, menar EU.

– Han vill ha en diskussion om att lätta på sanktionerna, säger EU-kommissionären Ylva Johansson (S) till Utrikesbyrån.

Omkring 16 000 migranter beräknas ha korsat den belarusiska gränsen till Polen illegalt sedan augusti i år. Flera tusen ska också ha passerat de belarusiska gränserna till Litauen och Lettland under året.

Enligt EU använder Belarus ledare Alexander Lukasjenko migranterna för att destabilisera unionen. Detta skulle vara ett straff för de sanktioner EU infört som svar på vad man anser är riggade val, och för att flera EU-länder tagit emot belarusiska oppositionella som är på flykt.

– Han har lurat och bjudit in människor att komma till Minsk och sen körs de till gränsen med löften om att man får komma in i Tyskland. Det är inte flyktingar. Belarus är inte under ett flyktingtryck, säger EU-kommissionären Ylva Johansson till Utrikesbyrån.

”Sanktionerna biter”

Att ta sig till EU-gränsen kan kosta så mycket som 200 000 kronor. Ylva Johansson säger att det också blir en inkomstkälla för en desperat Lukasjenko.

– Sanktionerna biter och det betyder att han blir allt mer desperat. Hans syfte är att pressa EU så mycket att det blir en diskussion om man borde lätta på sanktionerna. Det ska vi absolut inte göra.

Enligt Ylva Johansson har Lukasjenko inte lyckats, alla EU-länder är eniga om att sanktionerna ska kvarstå. Fler sanktioner kan dessutom bli aktuella i framtiden.

– Det är en helt illegitim ledare som vi vet tar till våld och inte respekterar människoliv. Det finns ingen anledning att vi skulle ge oss inför hans hot.

Kan eskalera

Lukasjenko har anklagat EU för att vilja starta ett tredje världskrig med sin press på landet. Eskalerar situationen kan det kosta människoliv, menar Johansson.

– En desperat ledare av Lukasjenkos typ kan göra de mest oförutsägbara saker. Det som oroar mig mest är att människoliv kan gå till spillo. Vi har redan sett sex döda personer på den belarusiska sidan av gränsen mot Polen.

Hör EU-kommissionären Ylva Johansson berätta mer om hur Lukasjenko använder migranter mot EU i klippet ovan och se mer om Belarus ledare i Utrikesbyrån: Putins knähund på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utrikesbyrån

Mer i ämnet