Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se arkivbilderna från tidigare protester i Iran.

Från islamiska revolutionen till i dag – så har kvinnornas kamp i Iran sett ut

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått en månad sedan 22-åriga Mahsa Amini dog efter att ha gripits av Irans sedlighetspolis för att inte ha täckt håret tillräckligt. Sedan dess har enorma protester rasat i landet.

De senaste veckorna har bilder på iranska kvinnor som slänger av sig slöjan och klipper av sig håret publicerats i snabb takt på sociala medier och nyhetssajter. 22-åriga Mahsa Aminis död i Teheran blev startskottet för en våg av protester mot regimen och för kvinnors rättigheter. Men det är långt ifrån första gången iranska kvinnor går ut på gatan för att kämpa för sina rättigheter.

Klicka på klippet för att höra mer om demonstrationerna för kvinnors rättigheter i Iran sedan den islamiska revolutionen 1979 och se mer om protesterna i Utrikesbyrån: Vreden i Iran tisdag kl 22 i SVT2 eller på SVT Play från kl 20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet