Söndagens presskonferens med Ukrainas försvarsminister kom till stor del att handla om huruvida han kommer att sitta kvar. Foto: Dimitar DilkoffF/AFP/TT

Stor förvirring om Ukrainas försvarsministers framtid

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tid kantad av skandaler uppger partikamrater att Ukrainas profilerade försvarsminister Oleksij Reznikov är på väg bort från sin post.

Uttalandet har orsakat förvirring och uppgifterna har över ett dygn senare fortfarande inte bekräftats.

Den ukrainska parlamentsledamoten Davyd Arakhamija gav på söndagen beskedet att landets försvarsminister Oleksij Reznikov ska flyttas till en annan position, som minister för strategisk industri.

Strax därefter kommenterade Reznikov att han inte hört talas om det och att det är upp till Ukrainas president Zelenskyj att i så fall fatta det beslutet.

På måndagen skriver Arakhamija kortfattat på Telegram att någon omflyttning inte kommer att göras i närtid. 

”Det kommer inte att ske några förändringar i försvarsledningen den här veckan”, skriver Arakhamija, gruppledare för regeringspartiet i parlamentet.

President Zelenskyj har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Har varit uppskattad och framgångsrik

Enligt Jakob Hedenskog, analytiker på Utrikespolitiska institutet, var nyheten om Reznikovs petning ett överraskande besked.

– Reznikov har bevisat sig vara en kraftfull minister, inte minst i samband med förhandlingarna i Ramsteinformatet, där västländerna samarbetar kring vapenleveranser till Ukraina. Han är en av profilerna som vid sidan av presidenten har kommit att fronta Ukrainas framgångsrika motstånd mot den ryska invasionen, säger Hedenskog.

På senare tid har Reznikov dock även varit i hetluften på grund av en korruptionsskandal gällande upphandlingar av kontrakt på matleveranser till det ukrainska försvaret, vilken lett till att flera höga tjänstemän fått gå.

37-åring pekas ut som efterträdare

Som trolig efterträdare på posten som Ukrainas försvarsminister pekas 37-årige Kyrylo Budanov, som just nu leder den millitära underrättelsetjänsten, ut. Budanov har en bakgrund inom specialförbanden och har därefter gjort raketkarriär som chef inom underrättelsetjänsten.

– Det skulle vara en återgång till en militär på posten som försvarsminister. Sedan 2019 har man försökt ge ledningen av försvarsministeriet till en civil person – Reznikov är jurist – men det skulle i så fall bli en återgång till en militär utnämning. Det har visat sig tidigare att militärer varit dåliga på att reformera ministeriet, säger Hedenskog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.