Rumäniens premiärminister Ludovic Orban hävdar att hans parti vann söndagen val. Foto: AP Photo/Andreea Alexandru

Premiärminister utropar sig till segrare i rumänska valet

Uppdaterad
Publicerad

I Rumäniens parlamentsval har sittande premiärministern Ludovic Orban utropat sig till segrare. Hans liberalkonservativa parti PNL ser ut att med stöd av mittenhöger-partiet USR-Plus kunna styra landet.

Störst parti enligt en vallokalsundersökning blir dock utmanaren om makten, socialdemokratiska PSD. Där får PSD 30,5 procent av rösterna och PNL 29,0 procent.

I en annan vallokalsundersökning är rollerna ombytta: 32 procent till PNL och 28 procent till PSD.

Båda mätningarna ger det nyligen formade USR-Plus cirka 16 procent, vilket skulle stärka dess växande inflytande i rumänsk politik; en allians med PNL ligger i korten.

Officiella valresultat väntas först under måndagen.

”Pro-europeisk” bana

Ludovic Orban har lett ett minoritetsstyre i parlamentet det senaste året. Han har inför valet lovat att modernisera Rumänien, som är ett av EU:s fattigaste länder, och att hålla landet på en ”pro-europeisk” bana.

PNL har fördelen att backas upp av president Klaus Iohannis. Denne har fått kritik för att han inte respekterat sin konstitutionella roll som kampanjperson för PNL.

Så sent som i fredags uttalade sig presidenten kritiskt om PSD och sade att han hoppas Rumänien kommer ta avstånd från dem som har försökt leda bort landet från dess europeiska och demokratiska kurs.

PSD föddes ur det tidigare kommunistpartiet och har dominerat rumänsk politik de senaste 30 åren. I valet 2016 vann partiet en jordskredsseger. Men sedan partiledaren Liviu Dragnea dömts till fängelse för korruption förlorade PSD en misstroendeomröstning 2019 och miste makten.

Rumänien ligger i sydöstra Europa, är till ytan ungefär lika stort som Norrland och gränsar till Moldavien i nordost, Ukraina i nord och öst, Ungern och Serbien i väst samt Bulgarien i söder. Landet är EU:s sjunde största sett till folkmängden, med 19,5 miljoner invånare, varav runt två miljoner i huvudstaden Bukarest.

Landet var ett kungarike fram till andra världskriget, men hamnade sedan under en kommunistisk regim – från 1965 ledd av den allt mer enväldige diktatorn Nicolae Ceausescu – fram till 1989.

Rumänien blev medlem i Nato den 29 mars 2004 och i EU den 1 januari 2007.

President sedan december 2014 är Klaus Iohannis, född 1959.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer