CIA-chefen John Brennan på ”rutinbesök” i Kiev Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vad gjorde CIA-chefen i Kiev?

Uppdaterad
Publicerad

Är det råd från USA som lett till att Ukraina nu sätter in militär mot proryska demonstranter? Ett besök i Kiev av CIA:s chef mystifierar, skriver SVT:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson.

De ryska – Putin-trogna – medierna har uppgett att chefen för USA:s underrättelseorganisation CIA har varit på hemligt besök i Kiev.

Senaste helgen

För Ryssland är detta ett klart bevis på att den amerikanska underrättelsetjänsten nu ligger bakom den provisoriska ukrainska regeringens beslut att sätta in militär mot demonstrerande proryska grupper i östra Ukraina.

Det skulle vara den senaste helgen som CIA-chefen John Brennan gjorde ett besök i den ukrainska huvudstaden. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har krävt besked om syftet med Brennans resa.

Den ryska synen är att det var först efter detta möte som den Ukrainas tillförordnade inrikesminister började tala om en anti-terrorinsats mot ockupanterna i östra Ukraina.

”Falskt namn”

Den statliga ryska nyhetsbyrån Ria-Novosti hävdade att Brennan vistades i Kiev under falskt namn.

Och USA har nu bekräftat att Brennan verkligen var i Kiev. Men USA försöker förringa betydelsen av besöket. Det skulle handla om ett rent ”rutinbesök” i samband med en Europa-resa.

– Normalt sett brukar vi inte informera om CIA-chefens resor men med tanke på de särskilda omständigheterna och ryssarnas falska beskyllningar kan vi bekräfta att han var i Kiev, sade utrikesdepartementets taleskvinna Jennifer Psaki på måndagen.

– Brennan har på inget sätt uppmanat till en aktion mot separatisterna i Östukraina, sade hon vidare.

Fördjupa samarbetet

Sådana besök är ett sätt att fördjupa samarbetet mellan olika underrättelseorganisationer. Det spekuleras i att USA ska utbyta mer av sitt material om läget vid den ukrainsk-ryska gränsen med Ukraina.

Besöket är en het potatis i det spel som just nu pågår mellan öst och väst om Ukraina. Ryssland fruktar att Ukraina, som man ser som en del av sin traditionella intressesfär, ska knytas allt närmare EU och Nato – och CIA.

Det blir en bekräftelse för Ryssland på att detta är en västlig sammansvärjning.

Det tycks i alla fall ha skett en förändring av USA:s inställning till hur den ukrainska regeringen bör agera. Och den har alltså skett just skett vid tiden för Brennans besök.

Militär återhållsamhet

USA och väst har tidigare uppmanat den ukrainska ledningen till militär återhållsamhet i krisen. Men på tisdagen sade president Barack Obamas presstalesman Jay Carney något annat:

– Den ukrainska regeringen har ansvaret att återställa lag och ordning.

Han manade fortfarande till försiktighet men menade att våld bara kunde förhindras om de proryska grupperna stoppar sina ockupationer och lägger ned vapnen.

Det tyder alltså på en förändring av USA:s hållning. USA har hittills sett det som främst européernas uppgift att ha initiativet i Ukrainakrisen. Men EU:s tvekan – på grund av intern splittring – kan ha gjort att USA måste ta fler initativ.

Omvärdering av konflikten

Det är möjligt att USA nu har börjat omvärdera konflikten, nu när det ser ut som om Krim-scenariot skulle upprepas i östra Ukraina: Att det nu inte bara handlar om Ukraina, utan att det är en fråga om att internationella normer, att man alltså måste hindra stater som inte respekterar andra staters gränser. Och att det nu börjar handla om stabiliteten i hela Europa.

USA har på nytt talat om att man mycket snabbt kan vidta stränga ekonomiska straffåtgärder (sanktioner) mot Ryssland om konflikten utvidgas. Men än så länge tycks man avvakta resultatet av de samtal som på torsdagen ska hållas mellan EU, Ryssland, Ukraina och USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet