Foto: Marco Nilson/SVT

Vad ska tända gnistan i östra Ukraina?

Uppdaterad
Publicerad

Klyftan djupnar i Ukrainas näst största stad Charkiv. Anhängare och motståndare till den nya regeringen i Kiev känner sig allt mer hotade av varandra. Och många oroas av risken för provokationer.

Regionsparlamentet i Ukrainas näst största stad Charkiv är omringat av hundratalet poliser som står mot en liten, men upprörd, skara proryska aktivister. I helgen drabbade människor samman och över 100 skadades.

Sedan dess har rykten om kommande provokationer flugit genom luften och den ömsesidiga misstron har växt sig allt djupare.

Krimkonflikten

– Vi har lärt oss många obehagliga saker om varandra. Tidigare var vi hotade av den gamla regeringen eller Ryssland, men nu har det viktigaste blivit att vi Charkivbor ska förstå varandra igen, säger Ivanna Skiba-Jakubova.

Hon har deltagit i demonstrationerna mot den nu avsatte ex-presidenten Viktor Janukovytj, vars tidigare maktbas fanns i östra Ukraina.  

Många här i Charkiv tycker att hans avsättning var en statskupp.

Ett maktvakuum har uppstått under de senaste veckorna, i vilket misstänksamheten frodas. De proryska aktivisterna ser den nya regeringen i Kiev som våldsamma fascister, som vill ta ifrån ryssarna rätten att tala sitt språk. Vissa, men inte alla, skulle välkomna en rysk intervention.

Andra oroas över att ryska provokatörer som kommer över gränsen, ska tända den ödesdigra gnistan. Den ryske presidenten Vladimir Putins uttalande i dag att våldsamheter i östra Ukraina kan föranleda en rysk militärinsats, har spätt på den oron ytterligare.

– Ryssland gör det som Ryssland alltid har gjort. När tålamodet med att lösa problemet på diplomatisk väg försvinner och unga soldater börjar skjuta på varandra, då blir det en massaker, suckar matematikläraren Jurij.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet