• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg. Läs mer

Många katalaner som är för självständighet kommer att se ett spanskt direktstyre som en slags ockupation, säger SVT:s korrespondent Christoffer Wendick. Foto: TT/SVT

Vädjan om dialog från Katalonien – bollen tillbaka till Madrid

Uppdaterad
Publicerad

En vädjan om dialog. Det blev svaret i dag från den katalanske regionpresidenten Puigdemont. Centralregeringen i Madrid hade begärt ett klargörande från Puigdemont om planerna för den katalanska självständigheten. Men vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria håller fast vid sitt krav på ett ja eller nej till på torsdag.
”Regeringen i Madrid är missnöjd med svaret och kräver att regionen följer konstitutionen, säger SVT Nyheters Europakorrespondent Christoffer Wendick i en analys.

Vad betyder den katalanske regionpresidentens svar med en önskan om en dialog inom två månader?

– Madrid vill inte ha någon dialog förrän den katalanska regeringen tydligt meddelat att man inte avser att förklara självständighet, säger Christoffer Wendick, SVT Nyheters Europakorrespondent.

Regeringen är missnöjd med brevet som inte svarar på frågan man ställde. Det är ingen svår fråga, sade vice premiärministern Saenz de Santamaria på en kort presskonferens. Kan man inte svara varken ja eller nej så har man problem med lagen, anser Madrid.

Madrid fortsätter att kräva ett svar och att Katalonien håller sig till lagen. Hur bedömer du svaret?

– Den spanska regeringen kommer att avvakta tills på torsdag klockan tio. Om inte Puigdemont backat och gett ett lugnande besked tills dess har Madrid hotat med att ta över regionens självstyre. Till en början kan det handla om att ta över kontrollen över Kataloniens finanser och den regionala polisen Mossos.

Vilka reaktioner kan man vänta från katalanerna om Madrid gör verklighet av sitt hot att ta över styret av regionen?

– Det kommer sannolikt att leda till stora gatuprotester i Barcelona. Många katalaner som är för självständighet kommer att se ett spanskt direktstyre som en slags ockupation. Man kan befara konfrontationer mellan demonstranter och polis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet