Åttaåriga Desirae berättar om skola och kompisar – hon är ett av många föräldralösa barn som annonserar efter föräldrar i tv-inslaget ”Wednesdays Child”. Foto: SVT/ Martin von Krogh

Krönika: I opioidkrisens USA är konkurrensen om föräldrar hård

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Desirae har fått drygt 100 sekunder på sig att finna ett hem. TV-inslaget ska visas i västra Texas och är en ren vädjan om trygghet och en framtid. Men åttaåringen vet att konkurrensen om föräldrarna är hård. Rekordmånga barn i USA letar en familj att kalla sin och ju äldre barnen är desto mindre är chansen för dom att finna ett hem.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Miljön är egentligen fantastisk. Just den här morgonen ligger nämligen en mjuk dimma över Aggieland Safari i Bryan, Texas och djuren ska precis matas. Fotografen Martin och jag har väntat någon timme när alla huvudpersoner börjar att rulla in på den leriga vägen, som leder fram emot djurparken.

Vi hälsar på Kathleen, reportern från det lokala tv-bolaget. Hon har fram till lunch på sig att fixa inspelningen. Samtidigt kommer Marcy från organisationen som försöker att hjälpa till att verkställa adoptioner. De talar kort om förra veckans inspelning – ingen har ännu nappat på den pojkens ”kontaktannons”.

Hjärtskärande bakgrund

När Desirae till slut kommer, med kvinnan i den fosterfamilj där hon tillsvidare bor, har det börjat att regna lätt. Hon är lite nervös och åttaåringen drar liksom i fickorna på sin lite för korta jeansjacka. Det är nog svårt att förstå det stora intresset kring henne när hon varit bortglömd och undanskuffad stora delar av sitt liv.

Desirae tar av sig glasögonen, torkar dem, och går mot den höga stol som ställts fram i närheten av giraffernas inhägnad. Här ska intervjun genomföras.

Flickans bakgrund är hjärtskärande. Tidigt förlorade hon sin mamma i cancer och pappan har aldrig egentligen varit närvarande, eftersom han missbrukar. Mitt i sorgen fick hon och syskonen bo hos mormor och morfar en tid, men de är äldre och klarade inte av alla tre. Beslutet blev att Desirae tvingades flytta och syskonen stannade. Ett overkligt beslut, men just därför sitter hon nu framför Kathleens kamera, här i Bryan.

Frågorna är många och snabba. Desirae försöker berätta om sin skola, säger att hon saknar kamrater och att hon inte riktigt kan förklara varför hon blir så okontrollerat arg ibland. Mest av allt vill hon till en familj där hon kan få ett eget rum och en massa syskon.

Adoptionssystemet på väg att krascha

Det är så här det ser ut i USA just nu. Opioidkrisen, som krävt hundratusentals liv, har gjort att hela adoptionssystemet är på väg att krascha. När föräldrarna bryts ner av narkotika finns inga trygga platser för barnen.

Kathleen, från den lokala tv-stationen, ger vant instruktioner och ropar hela tiden in nya frågor till Desirae. Hon har 40 liknande inspelningar under bältet och ger en rak och okomplicerad bild av jobbet och ”Wednesdays Child”, som det återkommande adoptions-inslaget kallas i tv-tablån.

För oss känns Desirae lite ensam och utsatt där på den hårda barstolen. Men våra vänner runt om oss vet att hon är den utvalda som fått den stora chansen. Den som just den här veckan kan få en mamma och pappa att leva med.

Se hela avsnittet av ”Världen: Vem vill ha mig?” här.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.