Foto: SVT

Våg av etiopiska övergrepp i Ogaden

Uppdaterad
Publicerad

Den insatsstyrka som grep och skottskadade de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien anklagas nu för omfattande övergrepp i Ogadenregionen. Varning för starka bilder i tv-inslaget.

In English: A wave of atrocities against villages in Ogaden

SVT Nyheters reporter i Afrika, Johan Ripås, har tagit del av ytterligare utsmugglad dokumentation från Etiopien. Videomaterialet visar att hela byar har tömts på invånare genom avrättningar och massflykt undan terror.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

–De här övergreppen är välkända i Ogadenregionen. Men inga ordentliga bevis har nått ut till omvärlden förrän nu, säger Abdullahi Hussein, avhoppad etiopisk tjänsteman som smugglat ut materialet.

Specialpolisen sprider skräck

Den insatsgrupp som anklagas för övergreppen kallas Liyu Police, eller Specialpolisen. Enheten bildades för tre år sedan för att bekämpa den separatistiska rebellgruppen ONLF. Enligt uppgifter till SVT Nyheter har Liyu Police sedan dess spridit skräck i Ogadenregionen genom massavrättningar av civilbefolkningen.

–De har medvetet rekryterat arbetslösa ungdomar från gatorna till Liyu Police. De har sedan drillats i att utföra avrättningar, säger Abdullahi Hussein till SVT Nyheter.

16 maj 2010 utförde ONLF enligt uppgift en omfattande attack mot Liyu Polices förläggning i södra Ogaden. Dagen efter kom hämnden. Tidigt på morgonen 17 maj kom Liyu Police till byn Malqaqa i samma område. Invånarna anklagades för att ha hjälpt ONLF och insatsgruppen öppnade eld mot de obeväpnade byborna.

”De sköt ner alla de såg”

SVT Nyheter har träffat ett ögonvittne till händelsen. Bashir Ali lyckades fly undan kulorna.

–De delade upp sig i mindre enheter och gick metodiskt framåt och sköt ner alla de såg. Jag själv räknade 73 döda, säger Bashir Ali.

Liyu Police leds av presidenten för Ogadenregionen, Abdi Muhammed Omar. I det utsmugglade videomaterialet besöker presidenten grannbyn till Malqaqa. I videon talar olika företrädare för byn med presidenten och tackar för att han har kommit. En äldre man tar plötsligt mikrofonen och talar från hjärtat om hur hans by har attackerats.

–Sedan Liyu Police kom har många invånare dödats eller försvunnit spårlöst, även äldre. Om ni slutar att döda civila så kan människorna här återgå till sitt normala liv, säger han.

Fördes bort

Abdullahi Hussein var själv med vid tillfället och hans syns på bilderna vid sidan av presidenten.

–Den gamle mannen greps omedelbart av Liyu Police, på order av presidenten. Vad som hände med honom vet jag inte. Jag såg bara att de förde bort honom.

Abdullahi Hussein säger att minst hundra människor dödades vid avrättningarna i byn Malqaqa under några dagar i maj 2010. Förmodligen många fler. På de utsmugglade bilderna syns att Malqaqas hus nu står tomma och övergivna.

Vittne: Samlade människor i klostret och stenade dem

I videomaterialet hörs också Liyu Police förolämpa en man ur civilbefolkningen som de just dödat. De står med foten på hans huvud och petar med en käpp i ansiktet.

–De samlade ihop flera människor i klostret i Malqaqa och stenade ihjäl dem, säger Bashir Ali som flydde undan attacken.

Människorättsorganisationen har nyligen nåtts av liknande vittnesmål från Ogadenregionen, däribland Human Rights Watch.

–Vi har bevis för att tre byar attackerades av Liyu Police i mars 2012. Många män avrättades och flera greps och fängslades godtyckligt, säger Laetitia Bader från Human Rights Watch till SVT Nyheter.

Lever i exil under ständigt dödshot

Abdullahi Hussein lever nu i exil under ständigt dödshot efter att han smugglat ut bevisen från Etiopien, bland dem en video som avslöjar bluffen bakom gripandet av de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som SVT Nyheter publicerade dagen efter att de frigavs ur etiopiskt fängelse.

–Omvärlden måste få veta. Jag gjorde det som vilken annan människa skulle ha gjort som sett det här, säger Abdullahi Hussein.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

Mer i ämnet