default_caption

Vägrar att kallas ”den förlorade generationen”

Uppdaterad
Publicerad

Den höga ungdomsarbetslöheten i Europa kan inte lösas med gårdagens modell. Fast anställning är hopplöst ute.

Det menar en av italiens unga, framgångsrika IT-entrepenörer och får medhåll av italiens vice arbetsmarknadsminister Michel Martone.

–Problemet med dagens generation  är att de är rädda. De måste var och en bygga sin egen framtid.

Jakopo Romei uppträder ofta med sin acapellagrupp Anonima Armonisti, han hänger med sina kompisar och hans IT-företag går allt bättre.

Men han har varit med om svåra tider, som ung blev han och mamma hemlösa, i ett år hade de ingenstans att bo, en upplevelse som präglat honom djupt. Han lärde sig tidigt att bara lite till sig själv, han förväntar sig ingenting av den italienska staten och han började pensionsspara redan när han var 21 år gammal.

Framtidsjobb i Europa

Vi träffar honom i Rom, han kommer farandes på sin svarta motorcykel, hans laptop är hans kontor, han träffar sina kunder via Skype , gärna sittandes på ett café eller så besöker han dem. Vi följer med till FN-organet FAO som är en av hans kunder.

-Jag är coach, jag lär dataprogrammerare att bli mer effektiva, det finns oerhört mycket slöseri med tid och resurser inom IT-världen, anser han.

I dag är arbetslösheten i Italien på väg mot ofattbara 40 procent, även om det ska tilläggas att man precis som i Sverige då räknat in studenter som söker extrajobb.

”De hade ingen långsiktig plan”

Italiens krisregering, utsedd av landets president och som regerar med stöd av de största politiska partierna, har lovat åtgärda ungdomsarbetslöheten genom att göra det enklare för företagt att avskeda och anställa. Men Jacopi anser att de väcker falska förhoppningar.

-Fasta jobb hör gårdagen till, jag bryr mig inte om lön utan att få en inkomst- så länge marknaden efterfrågar tjänster går det att försörja sig. Man måste vara flexibel, följa med och varför är det så att FAST anställning har ett värde i sig?

Han ser med oro på hur spänningarna ökar mellan generationerna, idag kallas 40-0ch 50 talisterna  i Italien för den ” själviska generationen”, de som levt över sina tillgångar:

–De hade ingen långsiktig plan för landets ekonomi och de levde på bekostnad av vår generation, säger Jacopo och hänvisar till Italiens höga skuldbörda.

Premiärminister Mario Monti , själv ekonomiprofessor har anställt en rad unga, begåvade akademiker för att försöka lösa Italiens akuta kris. Regeringen får nu försiktigt beröm från EU-kommissionen eftersom man t ex lyckats få åtta procent av f d skattesmitare att börja betala skatt.

”Vi är inte nån förlorad generation”

Men mycket återstår. Höjd pensionsålder är impopulärt, liksom en liberalisering av arbetslagar, t ex har man fått landets alla taxichauffförer emot sig eftersom man vill öka konkurrensen och få ner priserna. Biträdande arbetsmarknadsminister Michel Martone  tar emot på sitt kontor.

– På senare tid har facken ”bara” ordnat protestdemonstrationer, men inga strejker, säger han optimistiskt, man måste lära sig att läsa hoppingivande tecken. Han tror att italienarna börjar bli mer  beredda acceptera nerskärningar för att få landets ekonomi i balans. Han påpekar att Italien till skillnad från Grekland är ett rikt land, trots den stora skulden.

Jacopo avslutar vårt samtal med att påpeka att hans och hans generationskamrater inte vill blir kallade för den ”förlorade generationen” ett uttryck som hörs allt oftare.

–Vi är inte nån förlorad generation. Vem skulle det vara som förlorat oss? Men vi kommer skapa en helt ny sorts arbetsmarknad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidsjobb i Europa

Mer i ämnet