Den armeniske affärsmannen Gagik Tsarukian anklagar regeringen för att ha förberett valfusk. Foto: TT

Val i Armenien ett demokratiskt test

Publicerad

Väljarna i Armenien röstade för första gången sedan en ny författning antogs som förvandlade den forna Sovjetrepubliken till en parlamentarisk republik.
Den ryskvänliga presidentens parti ser ut att kunna ta hem segern.

President Serzj Sarkisians parti leder preliminärt med omkring 46 procent av rösterna, enligt vallokalundersökningar. Oppositionskoalitionen ledd av Gagik Tsarukian, en tidigare armbrytare som numera är en av landets rikaste affärsmän, får enligt samma undersökning 25 procent av väljarstödet.

Västländerna ser valet som ett viktigt demokratiskt test för det lilla landet med bara 2,9 miljoner invånare. Landet har ingen tradition av att byta makthavare via valurnan.

Premiärminister Karen Karapetian sade att han röstade för ”framsteg och säkerhet” och hoppades att valet skulle genomföras ”i en anda av solidaritet och tolerans”.

Oppositionspolitiker rapporterade om ett omfattande valfusk, efter att före valet ha anklagat regeringen för att ha förberett fusk.

Valdeltagande låg på 33 procent sex timmar efter att vallokalerna öppnat.

Kustlöst land i södra Kaukasien med 3,2 miljoner invånare. Var tredje invånare bor i huvudstaden Jerevan.

Gränsar till Georgien, Iran, Azerbajdzjan och Turkiet. Gränsövergångar till de två sistnämnda länderna är stängda.

Dispyten med Azerbajdzjan om regionen Nagorno-Karabach, som Armenien ockuperat sedan 90-talets krig, är fortfarande olöst.

Sittande presidenten Serzj Sarkisians är född i den omstridda regionen och driver en hårdför linje i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer