SVP:s partiledare Albert Rösti. Foto: FABRICE COFFRINI/TT

Val i Schweiz: Högernationalister största parti

Publicerad

Gröna partier har nått stora framgångar i söndagens nationella val i Schweiz, men det högerpopulistiska och invandrarfientliga partiet SVP förblir störst.

Samtliga röster var inte färdigräknade klockan 21 på söndagskvällen, men tendensen för valutgången var tydlig enligt public servicebolaget RTS.

Gröna partiet verkar ha fått 13 procent, vilket var mer än opinionsmätningar visat.

Partiledare Regula Rytz betraktade valresultatet som ”en tektonisk förändring”. Även ett grönt liberalt parti har gått framåt i valet, från mindre än fem procent i valet 2015 till närmare åtta procent i söndagens val.

Grön våg

Det högerpopulistiska SVP fortsätter att vara Schweiz största parti, trots att det förlorade visst stöd.

Valresultatet visar att en grön våg svept fram i det nationella valet. Klimatförändringar har kommit i fokus, bland annat på grund av smältande glaciärer, och klimatet har ersatt migrationen som den viktigaste frågan för väljarna.

Oavsett utgången av valet har den nuvarande regeringen – en koalition där fyra partier ingår varav SVP är ett – lovat fler klimatåtgärder. Detta trots att SVP avfärdat frågan som ”klimathysteri”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer