Sångaren Freddy Lim är Taiwanvalets stora stjärna och kan leda ön intill Kina till ett historiskt val imorgon. Foto: TT

Dödsmetallstjärna rockar taiwanesiskt val

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kan Taiwanborna helt rösta bort det Kinavänliga Kuomintang-partiet i det historiska valet på lördag, något som redan fått Kina att varna Taiwan. Och det är de unga som leder vägen mot ett oberoende, som dödsmetallsångaren Freddy Lim, som bokstavligen rockar valet.

Freddy Lim är en av de få personer som, trots hot och trakasserier, inte är rädd att säga sin mening om det mesta inför valet i Taiwan. Det gäller även hans åsikter kring den känsliga och på senare tid allt mer nära relationen med Kina till exempel. Eller om presidenten i Taiwan i dag, som han kallar för ”en dinosaurie”.

– De etablerade partierna och president Mas administration är hemska. Vi behöver förändring. Trots att presidenten valts av folket, så är han emot att presidenten väljs i fria val. Han är förlegad och lever i det förflutna – en dinosaurie. Nu när vi har fritt internet och demokratiska fri- och rättigheter så är de unga smarta nog att inse vilka politiker de borde stödja, säger Freddy Lim.

Valet i Taiwan

Långt hår och tatueringarna kvar

Dödsmetallsångaren kan nu vara med och leda sitt parti till positionen som Taiwans tredje största i president- och parlamentsvalet under lördagen. 

Freddy Lim är den mest eftersökta av alla kandidater till parlamentet, och SVT Nyheter får fem dyrbara minuter med en numera osminkad och välkammad rockstjärna. Fast det långa håret har han inte klippt av, det är samlat i en hästsvans, och tatueringarna har han också kvar.

Unga leder politiken

Det är de unga som leder och formar Taiwans politik nu.  Befolkningen under 40 år utgör 40 procent av Taiwans befolkning i dag och den demografin kan nu leda till att Taiwan inte bara får en ny president, utan också att det Kinavänliga partiet Kuomintang förlorar majoriteten i parlamentet – en makt de innehaft sedan 1949, även under de senaste årens demokrati.

Det är också de unga som saknar jobb när ekonomin i Taiwan går dåligt, och regeringens närmande de senaste åren till ett allt mer auktoritärt Kina väcker just ingen lust alls hos de flesta i gruppen. Det här är den första generationen taiwaneser som vuxit upp med demokrati, och man är redo för något nytt inom politiken.

– De senaste åtta åren ser det inte ut som om Taiwan har förändrats speciellt mycket. Jag skulle vilja se vad som kan hända med ett nytt parti, säger en ung man på gatan i Taipei till SVT Nyheter.

En halv miljon protesterade

Startskottet för vågen av ung aktivism var de protester mot ett kontroversiellt handelsavtal med Kina som bröt ut 2014.

Parlamentet ockuperades, hundratusentals taiwaneser gick ut på gatan. Och till skillnad från många andra revolter, där aktivister gärna är med på demonstrationer, men inte lika gärna fortsätter det mer långsamma arbetet med många kompromisser i beslutande organ, så fortsatte ledarna i 2014 års Solrosrörelse i Taiwan rätt in i politiken.

– Solrosrörelsen samlade som mest 500.000 människor, men ändå förlorade vi kampen gång på gång. Jag började ifrågasätta ur många människor vi faktiskt skulle behöva mobilisera för att få till stånd en förändring. Ibland tänkte jag att det kanske var sociala rörelsers natur; att de inte klarar att förändra samhället, säger Poyu Tseng, tidigare talesperson för Solrosrörelsen till SVT Nyheter.

Rekordmånga partier

Men så utvärderade hon och de andra sina kampanjer och kom fram till att problemet snarast var att de satt för långt ifrån makten. De slog fast att de måste vara fler ”på insidan” för att förändra beslutsfattandet.

Så hon gav inte alls upp, vare sig Po-yu Tseng eller de andra, och nu kandiderar de i de rekordmånga 18 partier som ställer upp i valet i morgon för ett fritt Taiwan, utan Kinainblandning.

Fortsätter skriva låtar

Och den frågan är så viktig här att den kan få en rockstjärna som Freddy Lim att faktiskt välja bort glamouren.

Fast helt släpper han inte sin dödsmetall.

– Jag kommer fortsätta skriva musik, det gör jag nog alltid. Men att turnera flera månader i sträck hinner jag inte längre. Jag hade gärna åkt till mina fans i Sverige och till andra platser, men vi har för mycket att göra i Taipei nu, alldeles för mycket, säger Freddy Lim till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Taiwan

Mer i ämnet