Ali Akbar Salehi, chef för Irans atom energi, berättade i iransk stats-tv att man var redo att omedelbart inleda arbetet med urananrikning. Foto: AP/SVT

ANALYS: Välbekant början på 2021: Spänningar mellan Iran och väst

Publicerad
Analys ·

2021 börjar på ett välbekant sätt för Mellanöstern – precis som för ett år sedan ökar nu spänningarna mellan Iran och väst.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Irans regering säger idag att man börjat anrika uran till en renhetsnivå av 20 procent vid den underjordiska kärnenergianläggningen i Fordow. 

Samtidigt bekräftar Iran att man beslagtagit ett sydkoreanskt tankfartyg i det strategiskt viktiga Hormuzsundet. Enligt statliga medier ska fartyget MT Hankuk Chemi tagits i beslag av ”miljöskäl” efter att det förorenat vattnet i Persiska viken.

Skeppet ska ha förts till hamn av det Iranska Revolutionsgardet.

Årsdagen av mordet på Soleimani

De ökande spänningarna sammanfaller med det nära förestående maktskiftet i USA. Under Donald Trumps tid vid makten lämnade USA det internationella kärnenergiavtalet med Iran – och konflikten mellan länderna har stegrats allt mer.

För exakt ett år sedan nådde relationen mellan Iran och USA kokpunkten när USA dödade den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani.

Iran svarade med attacker mot amerikanska baser i Irak som skadade ett hundratal amerikanska soldater. Av misstag sköt man också ned ett ukrainskt passagerarplan över Teheran där samtliga 176 människor ombord dödades.

Världen höll andan i oro för krig. 

Inför årsdagen har USA sänt strategiska bombplan över regionen- samtidigt som USA och Israel skickat ubåtar till Persiska viken. 

Samma nivå som före kärnavtalet

Dagens besked betyder att Iran återgår till samma nivå av urananrikning som före 2015 – och är resultatet av en lag som antogs av Irans parlament i december- efter mordet på en av Irans främsta kärnkraftsforskare.

Mohsen Fakhrizadeh har kallats det iranska kärnenergiprogrammets fader och dödades i ett avancerat bakhåll utanför Teheran för en dryg månad sedan.

Teheran har beskyllt Israel för att stå bakom attentatet. 

Brott mot kärnavtalet

Irans beslut att återuppta tjugoprocentig urananrikning är landets tydligaste brott mot det internationella kärnenergiavtalet från 2015. 

Målet med avtalet – som ingicks mellan Iran och FN:s säkerhetsråds fem medlemmar samt Tyskland – var att Iran skulle förbinda sig att inte utveckla kärnvapen i utbyte mot en lättnad av de internationella sanktionerna mot landet.

Iran har alltid hävdat att landets atomprogram är fredligt. Men Benjamin Netanyahu, premiärminister i Irans ärkefiende Israel sade på måndagen att Irans mål var att utveckla kärnvapen och att Israel inte kommer att låta det hända. 

Påverkar läget för Biden

Donald Trump gick till val på att riva upp kärnavtalet och USA lämnade överenskommelsen 2018. Sedan dess har USA återinfört sanktioner mot Iran. Under upptrappningen av konflikten med USA har Irans urananrikning ökar gradvis. 

USA:s tillträdande president Joe Biden har gjort klart att han vill lägga om kursen för USA:s Iranpolitik och försöka återansluta USA till atomavtalet. Något som knappast kommer att vara enklare efter dagens händelser. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.