Israelisk säkerhetstjänst satte in tårgas för att skingra protestanter utanför al-Aqsa-moskén i Jerusalem. Foto: Ahmad Gharabli, AFP/TT

Analys: Våldet i Jerusalem – en explosiv cocktail

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Våldet ökar i Jerusalem – gummikulor och tårgasgranater mot stenar och tillhyggen. Nu blandas flera lättantändliga ingredienser till en explosiv cocktail som får våldet att eskalera i den heliga staden.

Bengt Norborg

utrikesreporter

Judiska nationalister vill som vanligt i dag, den så kallade Jerusalem-dagen, marschera genom arabiska kvarter i östra Jerusalem för att fira erövrandet av stadens östra del 1967. 

Samtidigt har israeliska planer på att vräka flera hundra palestinier från ett kvarter i östra Jerusalem och överlämna bostäderna till judar lett till våldsamma protester och allt händer i slutet av den heliga fastemånaden Ramadan. 

Israel-Palestina 2021

Oron växer

Det är därför den senaste veckans sammanstötningar har resulterat i hundratals skadade palestinier och fått USA och FN att uttrycka sin oro för fortsatta våldsexplosioner och kritisera planerna på att vräka palestinska familjer från hem där de bott i generationer.

Flera arabländer har också som väntat fördömt den israeliska polisens närvaro vid en av islams tre heligaste platser under Ramadan där tårgas, gummikulor och chockgranater mötts med bland annat stenar, tillhyggen och bränder. Även i andra städer som Haifa och Nasaret har människor demonstrerat. De väpnade palestinska organisationerna Hamas och Islamiska Jihad säger att Israel ”leker med elden” och utlovar hämnd om Israel tvingar bort palestinier från stadsdelen Sheikh Jarrah. Raketer mot Jerusalem-området och områden nära Gazaremsan har redan avfyrats, vilket besvarats med missiler mot Gaza.   

Vräkningarna avgör

Israel har kommenderat ut tusentals poliser och man har förbjudit judar från att besöka Tempelberget där al-Aqsa moskén ligger och där ett flertal sammanstötningar ägt rum. Dessutom har Högsta domstolen skjutit upp ett avgörande om vräkningarna av palestinier från kvarteret Sheikh Jarrah är lagliga eller inte, vräkningar som en lägre instans redan godkänt.

För judiska nationalister är åtgärderna ett bakslag och dessutom ställdes också nationalisternas årliga marsch på Jerusalem-dagen in i sista stund. Normalt går den genom Damaskusporten och vidare in i den gamla stadens muslimska delar, allt för att fira erövringen av östra Jerusalem 1967. Palestinierna ser marschen som en provokation och polisen valde alltså att ställa in den i år, vilket är en prestigeförlust för nationalisterna och man lär protestera mot vad man anser vara en undfallande politik gentemot palestinierna.

Våldet påverkar allt

För Israel är hela situationen känslig både internationellt och på hemmaplan. Relationerna med omvärlden, inte minst arabvärlden, kan störas allvarligt om människor tvingas ut ur sina hem av polis. Samtidigt är regeringsförhandlingarna inne i ett känsligt läge där bosättare och fredsanhängare ska kompromissa om ett regeringsprogram när konflikterna på gatan den senaste veckan i stället ökar avståndet mellan dem.

Frågan är om den gemensamma viljan att bli av med premiärminister Netanyahu räcker för att hålla sams. Netanyahu vill förstås överleva politiskt och undvika risken att fällas i den stora korruptionsrättegången som inletts och hoppas kanske därför på att den laddade situationen spränger regeringsförhandlingarna.   

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet