Släktingar till 4-årige Artiam, som dödades under stridigheter i Ukraina, sörjer vid hans grav i utkanten av Donetsk. Foto: TT

Våldet och ordkriget eskalerar i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Våldet och ordkriget mellan Ukraina och de proryska rebellerna intensifieras. I morgon hålls nya fredsförhandlingar i Berlin.

Sex civilpersoner dödades i dag i östra Ukraina, enligt regeringsvänliga regionala myndigheter. En reporter på nyhetsbyrån AP vittnar om två personer som dog av granateld medan de väntade på en buss i staden Donetsk, som kontrolleras av proryska rebeller.

– Cykeln av våld i östra Ukraina kan inte lösas på slagfältet, utan bara vid förhandlingsbordet, sa Ivica Dacic, ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) efter ett specialmöte i dag med anledning av det eskalerande våldet.

Ukrainakrisen

Nya fredsförhandlingar i morgon

Båda sidorna har anklagat varandra för att utnyttja vapenvilan för att utöka sitt territorium. På tisdagen meddelade Ukraina att man kommer att kräva att gränserna återställs i samtliga framtida fredsförhandlingar, rapporterar Reuters.

Nya fredsförhandlingar kommer att hållas i Berlin redan i morgon kväll. Rysslands, Ukrainas, Tysklands och Frankrikes utrikesministrar ska delta. Enligt Tysklands utrikesminister, Frank-Walter Steinmeier, var det Rysslands Sergej Lavrov och Ukrainas utrikesminister, Pavlo Klimkin, som själva begärde ett möte.

Nära 5.000 människor har hittills dött sedan konflikten i östra Ukraina började för nio månader sedan. Efter flera misslyckade vapenvilor ökade våldet återigen i helgen under en strid om Donetsk flygplats. Båda sidorna hävdar att de har rätt till flygplatsen, enligt Minsköverenskommelsen som undertecknades i september. Flera civila mål har träffats i staden de senaste dagarna, bland annat ett sjukhus och en marknad.

Den humanitära situationen försämras

Ukraina anklagar Ryssland för att förse rebellerna med vapen och militärtrupper, vilket Ryssland förnekar. Senast i måndags beskyllde Ukrainas premiärminister, Arsenij Yatsenjuk, Ryssland för att ha skickat trupper och vapen in i Ukraina för att hjälpa rebellerna i striden om flygplatsen. Ryssland kallade uppgifterna för ”total nonsens”. Informationen har inte kunnat bekräftas av oberoende källor.

FN varnar samtidigt för den allt värre humanitära situationen i östra Ukraina där tusentals inte har tillgång till mat och medicin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrisen

Mer i ämnet