Protester på flera håll i Italien efter införandet av nya coronarestriktioner. Foto: Rai/EBU

Våldsamma demonstrationer i Italien efter nya restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma protester har blossat upp i Italien efter att landet infört nya restriktioner för att stoppa spridningen av det nya coronaviruset.

Videofilmer från bland annat Rom och Milano visar demonstranter som krossar rutor och kastar brinnande facklor mot polisen.

Italien var det land i Europa som från början drabbades allra värst av det nya coronaviruset. Nu tar smittspridningen fart igen och nyligen skärptes de nationella restriktionerna.

Utegångsförbud införs

Restauranger och barer måste stänga vid klockan 18 och biografer, teatrar, gym och simhallar ska hålla helt stängt i minst en månad, klargjorde premiärminister Giuseppe Conte när han införde de nya reglerna i söndags.

Coronapandemin

I regionerna Lombardiet och Kampanien införs nattliga utegångsförbud mellan klockan 23.00 och 05.00 för alla som inte arbetar eller måste söka vård. I Lazio gäller utegångsförbudet från midnatt.

Tålamodet tryter – protester på gatorna

Nu rapporterar flera nyhetsmedier om frustration bland den italienska befolkningen. Italienarna, som i mångt och mycket följt restriktionerna under våren och sommaren, har nu börjat tröttna på utegångsförbuden.

Frustrationen har lett till våldsamma protester på flera håll i landet – med stenkastning, bränder och skadegörelse. Demonstranterna rapporteras ha kastat föremål mot polisen och satt eld på soptunnor medan polisen svarat med tårgas och vattenkanoner.

Flera gripna efter sammandrabbningarna

Under måndagskvällen greps 28 personer efter protester i Milano och ytterligare minst sex personer i staden Turin, där protesterna lett till våldsamma sammandrabbningar med polis, rapporterar den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Demonstranterna som ligger bakom våldsamheterna misstänks tillhöra högerextrema grupper, och är i vissa fall kända av polisen.

Även fredliga demonstrationer har arrangerats. Omkring 2 500 personer deltog i protesterna i Turin, varav flera beskrivs som småföretagare, butiksägare och restaurangägare, skriver CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet