Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmer som sprids i sociala medier visar hur poliser i vita skyddsdräkter konfronterar fabriksarbetarnas protester. Foto: AP

Våldsamma protester vid världens största Iphone-fabrik

Uppdaterad
Publicerad

Arbetare vid världens största Iphone-fabrik i Kina har de senaste dagarna protesterat mot usla villkor och brutna löften.

Protesterna har fått spridning i sociala medier och har nu lett till att arbetsgivaren bett om ursäkt.

Foxconn-fabriken i Zhengzhou i centrala Kina är världens största Iphone-fabrik. När flera fall covid-19 upptäcktes under hösten stängde företaget ned det jättelika fabriksområdet.

Sedan dess har cirka 200 000 anställda i det som kallas ”Iphone-staden” tvingats arbeta i ett slutet kretslopp, där de inte tillåts lämna området där de arbetar och bor. Tusentals arbetare lämnade då sina anställningar.

Lovade runt – höll tunt

När Foxconn tvingades nyrekrytera erbjöd de betydligt högre löner än det normala för liknande arbeten, uppger en nyanställd som nyhetsbyrån AP pratat med. Han säger att han lockades med en månadslön på motsvarande 18 000 svenska kronor och lämnade sitt arbete i restaurangbranschen där lönerna generellt sett är betydligt lägre.

Men han och många andra upprörda fabriksarbetare säger att företaget inte hållit vad de lovat.

Videor i kinesiska sociala medier visar hur hundratals anställda protesterar utanför fabriken och hur de konfronteras av kravallutrustad polis.

Ber om ursäkt

Under natten mot torsdagen, efter dagar av protester, gick Foxconn ut med en ursäkt till de nyanställda fabriksarbetare som känt sig lurade av företaget, uppger Reuters.

Foxconn säger att det är tekniska problem som ligger bakom felen med anställningsvillkoren och att man nu kommer att betala ut de löner man kommit överens om. De nyinflyttade som istället vill återvända till sina hemstäder kommer att få hjälp med resekostnaderna.

Foxconn är ett taiwanesiskt bolag som tillverkar elektronikprodukter åt flera internationella märken. Det är Apples främsta underleverantör.

Representanter från Iphone-tillverkaren Apple sade på torsdagen att de har representanter på plats vid fabriken och att de ”ser över situationen tillsammans med Foxconn för att säkerställa att de anställdas missnöje bemöts”.

Tidigare i november gick Apple ut med att covidrestriktionerna i Zhengzhou-fabriken hade en ”tillfällig inverkan” på produktionen inför den lukrativa julhandeln. Även Foxconn sänkte prognosen för årets tillverkning med anledning av nedstängningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.