En kvinna röstar i presidentvalet i Bujumbura, Burundi, där sittande presidenten Pierre Nkurunziza väntas vinna ytterligare en mandatperiod. Foto: TT

Oväntat lugn valdag i Burundi

Uppdaterad
Publicerad

Våldet låg i luften vid Burundis omtvistade presidentval på tisdagen. Explosioner, skottlossning och minst två döda präglade natten och de tidiga gryningstimmarna, men valdagen förflöt förhållandevis lugn.

– Vi ser skjutandet som en form av hot. Det kommer att bli kaos efter valet, för den kommande regeringen kommer inte att erkännas av alla, säger 32-åriga Desire Kabaya till Reuters.

Presidentens beslut att ställa upp för en tredje mandatperiod har utlöst den värsta krisen i landet sedan inbördeskrigets slut för tio år sedan, med ett hundratal döda de senaste månaderna.

Uppmanade till bojkott

Enligt hjälporganisationen Läkare utan gränser flyr uppemot tusen personer över gränsen till Tanzania varje dag. Många kommer till fots, helt utan tillhörigheter. Totalt har mer än 150 000 personer flytt landet.

Runt 3,8 miljoner burundier har rösträtt, men inför valet manade oppositionen till bojkott. De hävdar att det strider mot landets konstitution att Nkurunziza ställer upp för ytterligare fem år vid makten och att det inte handlar om en fri och rättvis process.

– Resultatet från det här valet kommer att vara ogiltigt, säger oppositionskandidaten Jean Minani, enligt Reuters.

Internationell kritik

Under måndagen kastades en granat från en bil i centrala Bujumbura. Senare hördes kraftiga explosioner och återkommande skottsalvor; något som fortsatte i samband att vallokalerna öppnade tidigt på tisdagsmorgonen. Minst en polis och en tjänsteman från oppositionen dödades under natten.

Själv cyklade president Nkurunziza till vallokalen i sin hemby Buye och köade för att lägga sin röst, innan han cyklade därifrån igen.

– Det här är ett val med en enda kandidat, där burundierna redan vet hur det kommer att gå, säger Thierry Vircoulon från tankesmedjan International Crisis Group, till AFP.

Tankesmedjan har tidigare varnat för att situationen kan leda till ett nytt inbördeskrig. Krigsslutet 2005 innebar slutet på tolv år av etniskt färgade massakrer.

USA ser valet som icke trovärdigt, meddelar utrikesdepartementet i Washington.

Valobservatörer från FN säger att det genomfördes i en stämning av rädsla och hot. Även tidigare kolonialmakten och stora biståndsgivaren Belgien har uttalat sig kritiskt, uppger AFP. Ett officiellt valresultat väntas dröja flera dagar.

Fakta: Burundi

Burundi var tidigare en belgisk koloni och har 10 miljoner invånare.

Ökat våld de senaste månaderna har fått experter att varna för nya etniskt drivna konflikter mellan de folkgrupper som kallas hutu och tutsi, en uppdelning som har oklart ursprung.

Det senaste inbördeskriget i Burundi krävde minst 300.000 människoliv. Ett fredsavtal slöts 2006. Den sista rebellgruppen var officiellt avväpnad i april 2009.

Den 13 maj genomfördes ett misslyckat statskuppsförsök. Parlamentsvalet som hölls den 29 maj fördömdes internationellt som varken fritt eller rättvist.

Källa: AFP, UD, Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.