”Våldsgen” gav kortare straff

För första gången har ett rättsfall i Europa påverkats av uppgifter om gärningsmannens genetiska arv. En italiensk domstol kortade fängelsestraffet för mord på grund av den dömdes ”våldsgener”.

I mars 2007 högg en algerisk man, bosatt i Italien, ihjäl en annan man. Straffet blev fängelse i nio år och två månader.

I maj i år åberopade försvaret att mannen borde få kortad strafftid eftersom han bär varianter av gener som i vissa studier har kunnat kopplas till aggressivt beteende.

Styr impulskontroller
En av dessa gener svarar för tillverkningen av ett enzym kallat monoaminoxidas A (MAOA), som styr omsättningen av flera viktiga signalsubstanser i hjärnan. Vissa personer med en lågaktiv variant av genen kan ha dålig impulskontroll och nedsatt förmåga att hantera stress.

Domaren drog nyligen av ett år från strafftiden efter att ha tagit del av rönen om MAOA. Enligt vetenskapstidskriften Nature, som rapporterar om fallet på webbsidan Nature News, är detta första gången som en europeisk domstol har resonerat på detta vis.

Kritiska experter
Flera experter som Nature har talat med påpekar att den vetenskapliga grunden för att peka ut MAOA-varianten som ”våldsgen” är svag. Uppväxtvillkor och andra gener påverkar genens uttryck.

-Nittio procent av alla mord begås av personer med Y-kromosom – män. Borde därmed män få kortare straff? Jag har låg MAOA-aktivitet men jag går inte omkring och attackerar folk för det, säger Steve Jones, genetiker vid University College London, till Nature News.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer