Så olika är presidentkandidaternas klimatplaner

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaden mellan de två presidentkandidaternas energi- och klimatplaner är mycket stor.

Joe Biden vill lägga 1 700 miljarder dollar på förnybar energi och bygga världens mest effektiva järnväg – Trump vill skapa nya jobb genom att göra USA självförsörjande på olja och naturgas.

Samtidigt rankas landet som sämst i världen på klimatförändringsprestanda.

Klimatfrågan har under valrörelsen överskuggats av frågor som coronapandemin och rasmotsättningar – men ämnet avhandlades i den senaste debatten mellan de två presidentkandidaterna.

– Klimatförändringarna, den globala uppvärmningen, är ett hot mot mänskligheten. Jag vill gå från oljeindustrin, sa Biden.

Presidentvalet i USA 2020

Trump svarade med att varna Texasväljarna för att hans motståndare vill ta ifrån dem en av deras största industrier:

– Det han säger är att han tänker krossa oljeindustrin. Tänk på det, Texas.

”USA har mycket att ta igen”

– Om en Biden-administration hamnar vid makten i januari kommer man att försöka förstärka USA:s internationella inflytande och göra USA ledande inom klimatfrågan, säger energiexperten Dallas Burtraw från den ideella organisationen Resources for the Future, och fortsätter:

– Men ärligt talat så har USA mycket att ta igen, särskilt eftersom EU har tagit en ledande plats på området.

Under Trumps tid i Vita huset har han bland annat rivit upp 64 klimatlagar och lämnat Parisavtalet. Nu ligger USA sist på Climate performance index lista över klimatförändringsprestanda.

Dallas Burtraw understryker dock att de flesta av de miljölagar som Trump har rivit upp inte har vunnit laga kraft i landets domstolar:

– Trumps åtgärder för att riva upp det Obama har gjort har inte varit så framgångsrika. En administration brukar få igenom 80-90 procent av sina lagförslag. Trump har bara fått igenom 16 procent av de förslag som har tagits till domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet