Valets vinnaren köptes av tidigare presidenten Kabila, skriver SVT:s utrikesreporter Johan Ripås. Foto: TT

Valet i Kongo – en seger för... vem?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

På papperet ser det ut som en saga. Kongo får sitt första maktskifte i ett demokratiskt val. En oppositionsledare vinner och demokratin segrar. Ett annat sätt att beskriva valet är att sittande president Kabila i sista stund lyckades slå en skruvad boll genom att köpa över Tshisekedi, sedan hans egen kandidat inte var i närheten av att vinna.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Avgörande blir nu hur resultatet tas emot. Den i Kongo mäktiga Katolska kyrkan hade 40 000 valobservatörer på plats och sa innan resultatet tillkännagavs att en kandidat hade vunnit stort. Kandidaten var inte namngiven, men det läckte snabbt ut att det handlade om Martin Fayulu.

Fayulu ledde också stort i alla opinionsundersökningar inför valet. Han är den tuffaste motståndaren till Kabila och skulle innebära ett direkt hot mot den korrumperade makteliten i Kongo-Kinshasa.

Uppgörelse i sista stund

I dagarna kom uttalanden från Tshisekedis håll som tycktes hylla Kabila och omedelbart kom spekulationer i gång om att en deal gjorts med Kabila och hans regering.

Kommer det här valresultatet att accepteras då? Sannolikt inte av alla. Risken är stor för omfattande protester. Viktigt är också att omvärlden i form av FN står enad om att kräva en transparent genomgång av valresultatet, så att det kongolesiska folkets vilja verkligen avspeglas i den som svärs in som president.

Avgörande hur resultatet tas emot

Ryssland, Kina och Sydafrika har tidigare vänt sig emot för starka invändningar mot valet. Två är stormakter som värnar om sin intressesfär i det mineralrika Kongo. Sydafrika är på sätt och vis en nyckelspelare trots sin litenhet. Många toppolitiker i Kongo har tillgångar i Sydafrika och därför skulle landet kunna sätta press på dem.

Det sägs att det blivit allt svårare att rigga val i Afrika. Alldeles för många ögon följer valen på detaljnivå och de gör sig hörda via sociala medier och andra kanaler. Nu har ju Kabila stängt ner internet i Kongo, men har lovat att öppna det igen när resultatet annonseras.

Så, fortsättning följer...

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.