Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

Valet som blev en ny revolution

Uppdaterad
Publicerad

Det som skedde i det italienska valet var en revolution. Kanske lika stor som den som i början av 90-talet skapade ett nytt partisystem i Italien.

Det var komikern och bloggaren Beppe Grillos parti som blev det största. Det är ett protestparti, men ett parti som väl speglar känslorna i dagens Italien.

För nästan tjugo år sedan föll det gamla partisystemet efter en rad smutsiga mutskandaler där de etablerade partierna var inblandade. Den gången kom Berlusconi till makten.

Berlusconi och skandalerna

Ny proteströrelse

Italienarna trodde att hans parti och hans kunskaper som affärsman skulle ge Italien nya impulser.

Men det blev inte så och resultatet ser vi idag. En ny proteströrelse har fötts som talar om att förfölja korruption, som vände de etablerade ryggen. En rad skandalar har på sista tiden skakat Italien – de etablerade politikerna har inget lärt.

Vi vet inte hur detta nya parti ska fungera i parlamentet. En del fruktar kaos. Andra menar att det ska gå att finna gemensamma punkter med partiet för ett samarbete.

Men facit av valkvällen är att ett rungande nej har uttalats mot de partier som hittills suttit i parlamentet. Det är ett generande misstroendevotum mot den politiska eliten i Italien.

Berlusconi klarade sig bättre än väntat. Han har drivit en effektiv valrörelse. Den här valomgången kommer nog inom kort att visa om han nu är ute ur politiken eller inte.

Ingen majoritet

Nu ser det  – vid 23-tiden på måndagskvällen – ut som om vänsteralliansen får majoritet i den ena kammaren, deputeradekammaren, men att senaten – enligt vad den statliga televisionen Rai förutspår – inte får någon majoritet.

Det är svårt att säga om det blir så, Berlusconis högerallians anser att den har en ”moralisk majoritet” i senaten och lovar en strid.

Om det blir så är resultatet alltså att Italien inte går att regera. En ledande vänsterpolitiker talade redan på valkvällen om att ett nyval behövs.

Samtidigt finns det en matematisk möjlighet att vänsteralliansen och avgående premiärministern Mario Montis parti skulle kunna samarbeta i senaten. Detta har man spekulerat i före valet.

Krångligt valsystem

Det är ett konstigt och krångligt valsystem som är orsaken till detta dödläge. Läget vid 23-tiden på kvällen var den att vänstern faktiskt hade en övervikt i antalet avgivna röster, men att valsystemet ändå gav högeralliansen det högsta antalet mandat.

Detta val är inte bara ett italienskt val. Det är ett europeiskt val också. Just nu vet vi inte hur regeringen ska se ut och hur den kan arbeta.

Det är ett dåligt resultat för Italien och Europa som kan påverka den ekonomiska stabiliteten i hela euro-området.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berlusconi och skandalerna

Mer i ämnet