Fillon är den kandidat som föreslår det tuffaste besparingsprogrammet för ett djupt skuldsatt Frankrike. Foto: TT

Fillon-väljaren Clara, 18: ”Han står för öppenhet”

Uppdaterad
Publicerad

Från en diskret nästan blyg politiker till den franska presidentvalskampanjen mest skandalomsusade man – bilden av högerpartiets kandidat François Fillon har radikalt förändrats på några månader. Vissa väljare har lämnat skeppet, men Fillon har fortfarande en stadig trupp trogna anhängare.

Det skymmer över Paris västra förort Courbevoie när de sista stolarna ställs ut. 18-åriga Clara kilar runt salen och lägger ut små pappersplakat med texten “Fillon 2017”.

– Jag har inte valt Fillon, jag har valt ett parti som står för värderingar som jag tror på och som passar mig, säger Clara som går på gymnasiet här i en av Paris mer välbärgade kranskommuner.

Presidentval i Frankrike 2017

Hon har varit engagerad i François Fillons kampanj sedan sex månader tillbaka. Med andra unga i kommunen delar hon ut flygblad och knackar dörr.

– Det är viktigt och intressant att möta potentiella väljare och diskutera idéer också med dem som inte nödvändigtvis delar mina.

Missa inte: De slåss om posten som Frankrikes nya president

”Står för öppenhet”

Den före detta premiärministern François Fillon med decenniers erfarenhet av Frankrikes politiska liv, valdes med starkt stöd till högerpartiet Les Républicains kandidat i höstens primärval. Han går hem hos den katolska högern och betonar den traditionella familjen.

– Jag tycker inte att Fillon har konservativa idéer. Hans vision för Frankrike är ambitiös och han står för öppenhet mot världen. Trots hans långa erfarenhet har han inte stagnerat, säger Clara.

De ekonomiska frågorna står i centrum för högerkandidatens program och han är den kandidat som föreslår det tuffaste besparingsprogrammet för ett djupt skuldsatt Frankrike. Han vill bland annat ta bort en halv miljon jobb i offentlig sektor.

– Han är extremt seriös när det gäller ekonomin. En annan punkt som är viktig för mig är skolan. Fillon lägger krut på klassiska kompetenser som att skriva och läsa. För mig som just gått i skolan och känt av bristerna tycker jag det är bra.

Avfärdar rättsprocess

Fillon gick till val på att framstå som fläckfri och ärlig, i ett land där många makthavare genom tiderna har påträffats förskingra statliga medel och där misstron för den politiska klassen är låg. Men i januari exploderade den så kallade “Penelope Gate” i ansiktet på Fillon – han anklagades för att ha avlönat sin fru för ett jobb hon aldrig utfört. Sedan veckor pågår en rättsprocess mitt i brinnande valkampanj, som Clara i likhet med många andra bitna Fillon-väljare avfärdar som ett politiskt spel från rättssystemet och mediernas sida.

– Jag tycker detta är skandalöst, att denna historia tillåts påverka hela kampanjen. Vi vet inte ens om han är skyldig än och om han är det hände det hela ju flera år sedan. Jag vill inte tala om konspiration men jag lägger skulden på medierna.

Läs mer: Vägen till Elyséepalatset

Måste bekämpa extremism

Det hon verkligen tycker är viktigt är att kämpa mot extremism i olika former och nämner det högerpopulistiska Nationella fronten som en fara medan dörrarna öppnas och salen börjar fyllas av hundratals Fillon-anhängare här i Courbevoie.

– Frankrike är ett stort land – ekonomiskt, socialt och kulturellt. Vi måste bevara det och kämpa mot extremister, rasism och homofobi.

Hon har sökt till juristprogrammet på ett av landets mest prestigefulla universitet Panthéon-Assas. Att bygga en säker framtid är hennes främsta prioritering. Åren som gått med ekonomisk nedgång och terrordåd har skrämt henne.

– Jag söker säkerhet. Jag hoppas att mina barn en dag ska få växa upp i säkerhet och det är bara Fillon som erbjuder det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet