SVT möter väljarna Paola Barbatelli och Alfonso Sermonti Foto: SVT

Ovisst val i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Europa och finansmarknaderna håller andan och riktar blicken mot Italien, där vallokalerna i dag öppnade för ett osäkert tvådagarsval.

Parlamentsvalet hålls under två dagar och 47 miljoner italienare är röstberättigade.

Enligt de senast publicerade opinionsundersökningarna tros Pier Luigi Bersani, från vänsteralliansen Italien – allas bästa, bli den som får ta över premiärministerposten i det krisdrabbade landet. Men Silvio Berlusconis högerallians och komikern Beppe Grillos populistiska rörelse kan knipa många röster och göra valutgången osäker.

Parlamentsval i Italien 2013

Alfonso Sermonti säger till SVT:s utsände i Rom att det inte var lätt att välja kandidat.

– Efter alla dessa år kan man säga att vi genomlidit en hel del.  Man kan ju aldrig vara säker, det är svårt.

Paola Barbatelli käner sig också osäker.

– Jag tror på en positiv förändring, men jag vet inte hur ljus framtiden är.

Roberto Marcelli väljer att proteströsta för komikern Beppe Grillo.

– Den här gången är det inte löften, utan snarare nya ansikten som ger mig hopp.

Risken är att det blir ett instabilt parlament efter valet. Tidigare har det funnits relativt tydliga höger- och vänsterläger. Den här gången spänner partierna över ett vidare fält. Komikern Beppe Grillo väntas göra ett mycket bra val.

Vallokalerna stänger klockan 22 svensk tid i dag, och håller öppet mellan 07 och 15 i morgon.

Fakta

Partierna i Italienska valet

  • Vänsteralliansen (Italien – allas bästa) domineras av Demokratiska partiet med Pier Luigi Bersani som huvudfavorit till posten som premiärminister. Har legat runt 35 procent i opinionsmätningarna och lovar fortsätta mycket av den åtstramningspolitik som expertregeringen fört.
  • Högern domineras av Frihetens folk, lett av förre regeringschefen Silvio Berlusconi, och separatistiska Lega Nord. Når tillsammans med flera mindre partier uppemot 30 procent i enkäter. Som tänkbar premiärminister nämns bland andra förre justitieministern Angelino Alfano. Kampanjledaren Berlusconi har lovat sänkta skatter och hotat med att lämna eurosamarbetet.
  • Mittenalliansen (Med Monti för Italien) leds av premiärminister Mario Monti och har runt 15 procents stöd i opinionen. Öppen för en allians med vänstern, men det är osäkert om det räcker till majoritet i överhuset.
  • Populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) leds av komikern Beppe Grillo vars hätska utfall mot politikerkåren stöds av omkring 15 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parlamentsval i Italien 2013

Mer i ämnet