Valseger oroar fransktalande

Publicerad

När nästan alla röster räknats i sön- dagens val hade CD&V och partner, som bara finns i Flandern, över 30 procent av rösterna. Sittande premiärministern Guy Verhofstadts koalition mellan liberaler och socialister gick bakåt.

I fransktalande Vallonien är många rädda att Letermes utlovade reformer ska leda till sönderfall av Belgien.

Flandern viktigaste regionen
De geografiska skillnaderna är stora, en skarp gräns löper mellan Flandern i norr och Vallonien i söder. Inget parti kandiderar i båda regionerna, vilket i praktiken innebär att den som är störst i det folkrika Flandern också har övertaget nationellt.

Vilken sorts koalition som nu tillträder är inte klart. Och den tvåspråkige Leterme är inte okontroversiell. Han har byggt sin politiska karriär i Flandern och sa i ett uttalande förra året att de fransktalande i Vallonien saknar den ”intellektuella kapaciteten” att lära sig flamländska.

Extremister står still
I Flandern finns även högerextrema Vlaams Belang som noterade ett oförändrat resultat. Partiet fick 20 procent av rösterna i det förra valet till parlamentet, 2003.

Men partiet betraktas som icke önskvärt av de övriga partierna och lär inte få inbjudan till någon koalition.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer