Marine Le Pen kan bli landets nästa president. Foto: TT

Vänsterkandidatens rörelse uppmanar: Rösta inte Le Pen!

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta presidentkandidaten i franska valet, Jean-Luc Melenchons rörelse, uppmanar sina väljare att inte rösta på högernationalisten Marine Le Pen i den andra och sista valomgången i franska valet. Melenchon har tidigare sagt att han inte kommer att stödja någon av kandidaterna i slutstriden om presidentämbetet

Jean-Luc Melenchon representerade den yttersta vänstern i i den första omgången av det franska presidentvalet. Han har sedan det blev klart att han inte gick vidare sagt att han varken kommer att stödja mittenliberalen Emmanuel Macron eller högernationalisten Marine Le Pen i den sista valomgången den 7 maj.

Hans rörelse ”Det okuvade Frankrike”, som fick 20 procent av rösterna i söndagens val, har dock sagt i ett uttalande att en röst för Le Pen inte är ett alternativ för dess medlemmar. Man har nu undersökt hur rörelsens medlemmar ställer sig inför valet den 7 maj och tre alternativ radas upp: 1. rösta blankt 2. rösta på Macron 3. rösta inte alls.

Melenchon själv håller fast vid att han inte stödjer någon av de två kandidaterna. ”Det okuvade Frankrike” har sagt att undersökningen hos dess medlemmar inte automatiskt leder till att man stödjer någon av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet