Valaffischer med De Grönas Annalena Baerbock, Socialdemokraternas Olaf Scholz och CDU:s Armin Laschet. Foto: Markus Schreiber / TT

ANALYS: Vänstersväng med gröna förtecken – nu väntar den stora klimatstriden

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sommarens katastrofala översvämningar, en Greta-effekt bland unga väljare – det finns flera förklaringar till varför det tyska valet blev ett klimatval. De Gröna gick kraftigt framåt och kommer sälja sitt regeringsstöd dyrt. Och tyska konsumenter har både högre el- och bensinpriser att vänta.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Tyskland har gjort en vänstersväng med gröna förtecken. Över 40 procent av väljarna rankade klimatet som den viktigaste valfrågan. Chocken över att nära 200 tyskar omkom i sommarens störtfloder fick klimatkrisen att hamna högst på listan. Klimatrörelsen ”Fridays For Futures”, grundad av svenska Greta Thunberg, är också långt mer inflytelserik i Tyskland än i Sverige. De ungas vrede har inte gett de stora partierna någon ro. Budskapet att klimatfrågan kräver politisk handling nu, inte sen, har hamrats ut vecka efter vecka. 

De Gröna, som fördubblat sitt väljarantal sen 2017, har en stark förhandlingsposition. De har blivit en bredare grön folkrörelse och har lockat flera väljare sen man gjorde upp moralismen inom partiet, där man tidigare till exempel fördömde köttätande. I dag är man noga med att peka ut stora företag som ansvariga för klimatkrisen, inte individer.  

Svåra regeringsförhandlingar

Nu väntar svåra regeringsförhandlingar. Bland annat kräver de tyska gröna en snabbare avveckling av kolkraften för att ingå som samarbetsparti.

Men klimatförhandlingarna är mer komplicerade än så. Den gröna omställningen är redan inledd i Tyskland och rymmer stora spänningar. Kolindustrin har 2038 som slutdatum, och kärnkraften håller på att avvecklas.

Vid årsskiftet införde Tyskland ett nytt system med handel med utsläppsrätter riktat mot transporter ska se till att utsläppen från den sektorn går ner. Det väntas leda till höjda bensinpriser. Den tyska regeringen har tagit höjd för att omställningen inte ska leda till ytterligare polarisering mellan koldistrikten och de rikare städerna. 

De tyska förbundsländerna Nordrhein-Westfalen, Brandenburg och Sachsen-Anhalt får över en 20-årsperiod 1,3 miljarder euro årligen ur en grön omställningsfond för att avvecklingen ska bli socialt rättvis. Utöver detta satsas pengar för infrastrukturprojekt samt att man utlokaliserar 5 000 statliga servicejobb till de drabbade regionerna.

Splittrade tyska väljare

Men tyska väljare är ändå splittrade. Oron för att förlora jobb i den fossila sektorn är stor. Trots omställningsfonden är det svårt för medelålders kolgruvearbetare att hitta nya jobb. Den nya gröna sektorn anställer hellre unga personer som man lär upp som vindkraftstekniker eller installatörer av solcellspaneler.

När De Gröna nu ger sig in i regeringsförhandlingar väntar den balansgång som kommit att bli de gröna partiernas stora huvudvärk. Om man är för kompromisslös i sin gröna politik kan man likt det norska miljöpartiet åse hur väljarna skräms bort. Det svenska Miljöpartiet har å andra sidan knappast belönats av väljarna för att vara ett mycket kompromissvilligt stödparti. Så frågan är om de tyska gröna kan hitta den gyllene medelvägen. 

Lång grön kravlista

De Gröna gick till val med krav om att satsa 50 miljarder euro årligen på en grön omställning som bland annat inte ska omfatta motorvägsbyggen. 

Kravlistan kommer bli längre ändå. Den tyska valvinnaren Olaf Scholz kommer gå långt för att få med sig de tyska gröna i regeringen. 

Kanske kan Europas största ekonomi visa vägen till hur man kan förena en avveckling av sina utsläpp i den takt vetenskapen kräver med att säkra jobb och göra övergången socialt rättvis. Säkert är dock att många andra nervösa stats- och regeringschefer i EU kommer att följa Tysklands väg noga.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.