Den amerikanska flygplanstillverkaren Lockheed Martin toppar listan över världens vapentillverkare. Här en bild från i våras när företaget slöt ett avtal med norska AIM om underhåll av F-16-plan. Foto: Berit Roald /TT-NTB

Vapenförsäljningen i världen ökar

Publicerad

Vapenhandeln fortsätter uppåt i världen. Förra året sålde de 100 största producenterna för motsvarande 4 000 miljarder kronor. Fem amerikanska företag står för över en tredjedel av inkomsterna.

– Det är ingen dramatisk ökning, men det är en sektor som går relativt bra. Inte i alla länder och inte för alla företag, men det finns fortfarande en efterfrågan på vapen i världen, säger Pieter Wezeman, vapenindustriexpert vid fredsforskningsinstitutet Sipri.

De 100 största företagens försäljning av vapen och militära tjänster uppgick 2018 till 420 miljarder dollar eller nästan fyra biljoner kronor. Det är en ökning med 4,6 procent jämfört med föregående år, enligt Sipri. Och då är kinesiska företag inte inkluderade i statistiken.

USA i topp

Av de 100 företagen är 80 baserade i USA och Europa plus Ryssland. För första gången sedan 2002 finns bara amerikanska företag på topp fem-listan. Tillsammans stod de för 35 procent av den totala försäljningen.

På plats 30 återfinns det enda svenska företaget på listan, Saab, vars försäljning landade på 3,2 miljarder dollar – en ökning med 4,8 procent från 2017.

De tio största vapenförsäljarna

De tio företag som sålde mest vapen och militära tjänster under 2018 samt hur mycket de sålde för, dessutom Saabs placering och försäljning. Kinesiska företag ingår inte i statistiken.

1. Lockheed Martin (USA) 47,3 miljarder dollar

2. Boeing (USA) 29,2 miljarder dollar

3. Northrop Grumman (USA) 26,2 miljarder dollar

4. Raytheon (USA) 23,4 miljarder dollar

5. General Dynamics (USA) 22,0 miljarder dollar

6. BAE Systems (Storbritannien) 21,2 miljarder dollar

7. Airbus Group (flera europeiska länder) 11,7 miljarder dollar

8. Leonardo (Italien) 9,8 miljarder dollar

9. Almaz-Antei (Ryssland) 9,6 miljarder dollar

10. Thales (Frankrike) 9,5 miljarder dollar

-- -

30. Saab (Sverige) 3,2 miljarder dollar

Källa: Sipri

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.