Massmördaren James Holmes lägenhet sedan polisen tagit sig in. Foto: Scanpix

Vapenförsäljningen ökar i Colorado

Uppdaterad
Publicerad

Vapenförsäljningen i den amerikanska delstaten ökade dramatiskt efter tragedin på en biograf i Aurora utanför Denver, då 24-årige James Holmes sköt ihjäl tolv människor och skadade 58, rapporterar Denver Post.

Köerna ringlade långa utanför vapenhandlares butiker bara timmar efter morden. För att få köpa ett vapen görs en bakgrundskontroll och dessa kontroller ökade med 41 procent efter dödsskjutningarna.

Antalet tillstånd för att bära dolt vapen har också skjutit i höjden; i alla delstater utom Illinois har man rätt att bära vapen på offentlig plats om det sker dolt och om man har särskilt tillstånd.

Massmord i Aurora 2012

-Det har varit helt galet. Man hör folk säga ”Jag trodde inte att jag behövde en pistol men nu vet jag att jag gör det”, säger Jake Meyers, anställd i en vapenbutik, till tidningen.

Ingen vill från politiskt håll ta tag i den infekterade frågan om de amerikanska vapenlagarna, särskilt inte nu när USA går till val i november.

En av dem som skadades allvarligt vid attacken i Aurora har just blivit pappa, då hans fru på tisdagen födde en liten pojke, uppger University of Colorado Denver Hospital i ett uttalande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massmord i Aurora 2012

Mer i ämnet