Palestinska källor har under dagen uppgett att en permanent vapenvila var sluten, och strax efter klockan 18 bekräftade Israel att de accepterat vapenvilan.

Vapenvilan firades i Gaza i natt

Publicerad

Israel bekräftar att man har accepterat ett egyptiskt förslag på vapenvila i Gaza, uppger en israelisk regeringskälla.
Ett par timmar tidigare hade palestinska källor meddelat att man nått en överenskommelse om en vapenvila med Israel.

En varaktig vapenvila skulle innebära slutet på sju veckors strider i Gaza. Konflikten har under sommaren lett till 2.200 människors död, de flesta palestinier och ungefär en fjärdedel av dem barn.

Palestinska källor har under dagen uppgett att en permanent vapenvila var sluten, och strax efter klockan 18 bekräftade Israel att de accepterat vapenvilan.

– Israel har godkänt ett egyptiskt förslag till en komplett vapenvila utan tidsgräns. Israel accepterade förslaget redan den 15 juli, och vi har alltid stött en ovillkorlig, öppen vapenvila, säger en anonym regeringsföreträdare till Reuters.

Samtidigt uppges den iisraeliska regeringen vara splittrad om vapenvilan.

En källa säger till tidningen Hararetz att villkoren i vapenvilan inte tillgodoser Hamas krav om en hamn, en flygplats eller frigivning av fångar. Dessa ska diskuteras när parterna fortsätter samtalen.

Hjälparbetare släpps in

Uppgörelsen har nåtts genom egyptisk medling och offentliggörs nu officiellt i egyptisk stats-tv. Enligt uppgörelsen kommer nu Israel tillåta humanitärt bistånd och byggmaterial till återuppbyggnad att fraktas in på Gazaremsan.

Hamas viceledare Mussa Abu Marzuk, som lever i exil, skriver på Facebook att överenskommelsen är ”en seger för motståndet”.

Förhandlingar om flera viktiga frågor i konlikten kommer att inledas i Kairo om en månad, däribland Hamas krav på att blockaden ska hävas och Israels krav på att Hamas ska avväpnas.

Sju veckors stridigheter har dödat 2 138 palestinier och 69 israeler.

Fakta

Visa

Fakta: Blockaden av Gaza

  • Israel genomför en land- och sjöblockad mot Gaza sedan 2007 efter att Hamas kom till makten.
  • Gränsövergången till Egypten är belagd med restriktioner sedan den egyptiska militären störtade expresidenten Muhammad Mursi i fjol.
  • Blockaden har kraftigt påverkat ekonomin: Exporten har sjunkit med 97 procent, 40 procent av befolkningen är arbetslös och 80 procent tar emot internationellt bistånd.
  • Situationen har förvärrats sedan Egypten stängt smugglingstunnlarna under gränsen.

Fakta: Överenskommelsen

Några av punkterna i överenskommelsen om vapenvila:

  • Hamas och andra grupper i Gazaremsan stoppar raket- och granatattackerna mot Israel, som stoppar alla sina luft- och markangrepp mot området.

  • Israel öppnar gränsövergångarna för införsel av humanitär hjälp och återuppbyggnadsmateriel.

  • Israel minskar säkerhetszonen längs palestinska sidan av gränsen från 300 till 100 meter om vapenvilan håller.

  • Israel utvidgar zonen som palestinska fiskare får verka i, från knappt 5 till nära 9,7 kilometer från kusten.

  • Egypten öppnar gränsövergången till Gazaremsan vid Rafah. President Mahmoud Abbas Palestinska myndigheten (PA) väntas ta över hanteringen av gränsövergångarna från Hamas.

  • PA ska leda koordinationen av Gazaremsans återuppbyggnad tillsammans med internationella givare som EU.

Källa: TT/Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gazakonflikten

Mer i ämnet