En palestinier i ruinerna efter Hamas tv-station al-Aqsa som förstördes i en flygattack tidigare i veckan. Foto: TT

Analys: Vapenvilan en svår balansgång för Netanyahu

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vapenvilan med Hamas sätter Israels regering på spel. Mycket tyder nu på att premiärminister Benjamin Netanyahu utlyser nyval.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Med tjutande luftvärnssirener i södra Israel och intensiva flygattacker över Gaza såg det bara för ett dygn sedan ut som att man stod på randen av ett krig. Men lika plötsligt som krisen flammade upp så avtog den när Hamas utlyste vapenvila sent i går kväll.

Men vapenvilan kommer som en svår balansgång för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Nu växer kritiken mot honom från invånare i de gränsstäder i södra Israel som är en del av hans egen väljarbas.

Kritik mot kortsiktig lösning

Efter att vapenvilan deklarerades igår demonstrerade invånare i Sderot och på andra håll mot vad de ser som en kortsiktig lösning på det våld som allt tätare flammat upp vid Gazas gräns de senaste månaderna.

Försvarsminister Avigdor Liebermans avgång kommer efter veckor av politiskt gräl inom den israeliska regeringen om hur de pågående spänningarna på gränsen mellan Israel och Gaza ska hanteras.

Släppte in stöd till Gaza

I förra veckan släppte Israel in 15 miljoner dollar från Qatars regering till Gaza så att Hamas skulle kunna betala ut löner till tjänstemän och anställda av Hamas-regeringen.

Man har också tillåtit bränsle att föras in för att möta elbristen i Gaza. Allt i en sorts outtalad överenskommelse om att den terrorstämplade organisationen skulle begränsa demonstrationerna vid gränsen till Israel i utbyte mot en förbättrad humanitär situation för Gazas två miljoner invånare.

”Vi köper lugn på kort sikt”

Lieberman har öppet tagit strid mot Netanyahus taktik, och under presskonferensen där han avgick förklarade han att det senaste eld-upphöret i Gaza låg till grund för hans avgång.

”Vi köper lugn på kort sikt men på bekostnad av våra långsiktiga intressen.” sade han.

Liebermans avgång betyder att premiärminister Netanyahus regering nu har en majoritet på ynka ett mandat i Israels parlament Knesset.

Instabil koalition

Politiska bedömare sneglar nu mot utbildningsminister Naftali Bennet, ledare för partiet ”Judiskt hem” som liksom Lieberman uppmanat till ett kraftigare militär aktion mot Gaza. Han har på senare tid attackerat Lieberman och vill nu ta hans plats som försvarsminister.

Netanyahus högerkoalition ser allt mer instabil ut. Mycket talar för att premiärministern kommer att tidigarelägga valet som är planerat till november nästa år.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.