Enligt ett nytt handelsavtal mellan Kina och USA ska Kina ska köpa mer fläsk från USA, och USA stoppar tulltariffer på exempelvis mobiltelefoner. Foto: TT

Analys: ”Var 19 månaders handelskrig värt detta?”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Första delen i ett nytt handelsavtal kan ses som ett trevande steg mot en stabil handelsuppgörelse i fortsatt minerad terräng, skriver SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

Kina och USA har kommit överens om den första delen i ett nytt handelsavtal. I det första skedet ska USA stoppa genomförandet av söndagens utannonserade tulltariffer på framför allt konsumtionsvaror, som mobiltelefoner och datorer. Kina ska å sin sida ha lovat att genomföra stora köp av amerikanska jordbruksprodukter. Detaljer om exakta volymer eller summor har inte framkommit, och enligt källor till medier lär det vara just Kinas vägran att förbinda sig till detaljerade åtaganden gällande importen från USA som har gjort att förhandlingarna dragit ut på tiden.

Kinas vice jordbruksminister, Han Jun, säger att Kina bland annat ska köpa mera fläsk från USA. Det är något Kina hur som helst behöver för att tillgodose den inhemska efterfrågan efter de senaste årets allvarliga utbrott av svininfluensa.

Kina måste inte längre kopiera utländsk teknik

Kina har också lovat att se över hur man hanterar så kallad tekniköverföring från utländska företag som är verksamma i Kina. En av huvudpunkterna i kraven från USA:s sida har gällt intrång i immaterialrätten. Kina har sedan länge ansetts stjäla eller tilltvinga sig utländsk teknik, bland annat genom obligatoriska samarbeten för utländska företag med kinesiska parter. Sedan 2014 har dock president Xi Jinping prioriterat patentdomstolar som sägs fungera riktigt bra. Kina har inte heller samma behov längre av att kopiera utländsk teknik; tvärtom har man idag en egen teknologiutveckling att skydda. Hur som helst har man från kinesiskt håll inte heller på detta område preciserat vilka åtgärder man tänker genomföra.

Handelskriget har varat i nästan två år och skakat den globala ekonomin kraftigt. Fas 1, som de båda parterna kallar denna första överenskommelse, berör ingen av de riktigt svåra tvistefrågorna, som att Kinas stora stål- och tillverkningsindustri har kommit att dominera den globala marknaden tack vare stöd från den kinesiska staten. En konkurrensfördel som inte följer de internationella marknadsreglerna. Uppgörelsen beskriver inte heller hur man ska gå vidare i “teknikkriget” som uppstått runt telekomföretaget Huawei.

Fortfarande inga svar på Huawei-blockaden i USA

Deras 5G-teknologi är blockerad i USA, eftersom man anser att den utgör en säkerhetsrisk. Bortsett från oenighet i de rena handelsfrågorna försvåras också överenskommelsen av andra motsättningar mellan länderna. USA har framfört kritik mot Kinas behandling av uigurer i provinsen Xinjiang och uttryckt oro för situationen i Hong Kong. Detta betraktas av kineserna som en otillåten inblandning i landets inre angelägenheter och försvårar samarbeten och avtal på en rad områden. Gårdagens avtal bör alltså ses som ett första trevande steg mot en stabil handelsuppgörelse i fortsatt minerad terräng.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.