Utrikesminister Ann Linde fördömer dagens attack i Nice. Arkivbild. Foto: Burhan Ozbilici/TT/AP

Världen fördömer attacken i Nice

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder fördömer attentatet i Nice som kostade tre personer livet på torsdagen. Flera personer skadades i samma attack när en man knivskar människor i och kring en kyrka. Dådet utreds som terrorism.

Sveriges utrikesminister Ann Linde fördömer attacken.

– Jag fördömer den förskräckliga attacken i Nice. Frankrike har ännu en gång drabbats av terrorism. Våra tankar är med de som drabbats i attackerna. Uppmaning till våld och hat får aldrig tolereras, skriver Ann Linde på Twitter.

Terrordåd i kyrka i Nice

”Ni är inte ensamma”, skriver den nederländska premiärministern Mark Rutte på franska på Twitter efter att tre personer mördats i en knivattack i Nice på torsdagen.

”Vi säger till det franska folket, i kampen mot terrorism är ni inte ensamma. Nederländerna står vid er sida.”

Även EU-chefen Ursula von der Leyen och påve Franciskus fördömer attackerna och säger att terrorism aldrig är acceptabelt.

”Förskräckt”

”Jag blir förskräckt av att höra nyheterna från Nice imorse om en barbarisk attack i Notre Dame-kyrkan”, skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på både franska och engelska. ”Våra tankar går till offren och deras familjer, och Storbritannien står stadigt vid Frankrike mot terrorism och intolerans.”

Även Turkiet, som utväxlat ett ordkrig med Frankrike sedan mordet på läraren Samuel Paty och den franske president Emmanuel Macrons hårda tongångar mot islamism, fördömer attacken.

I ett uttalandet skriver det turkiska utrikesdepartementet att Turkiet står vid Frankrikes sida i kampen mot våld och terrorism.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att hon är omskakad av ”de hemska morden i en kyrka i Nice”,

– Frankrike har Tysklands stöd i dessa svåra tider, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i kyrka i Nice

Mer i ämnet