Världen håller andan när Brasilien går till val Foto: Daniel Ramalho/TT

Analys: Valet i Brasilien är viktigt – för hela världen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är som alltid bedårande vackert när solen reser sig över Sockertoppen och badar Copacabana i morgonljus. Men i dag ligger det något ödesmättat i luften. Och det är inte bara Brasilien som håller andan inför ett presidentval som kommer att få stor betydelse för hela världen.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Även om arbetarpartiet PT:s kandidat Fernando Haddad knappat in något under slutspurten – enligt de sista opinionsundersökningarna är avståndet mellan kandidaterna omkring 10 procent så tyder allt på att exmilitären Jair Bolsonaro blir Brasiliens nästa president.

Bolsonaro är en kandidat som väcker stora förhoppningar bland anhängarna – med hårda nypor förväntas han rensa Brasilien från korruption och kriminalitet som länge plågat landet. Men han skrämmer också många i Brasilien och runtom i världen.

Brasilien är en stormakt

Sällan har det internationella intresset varit så stort för ett val i Latinamerika. Dels handlar det om att Brasilien är ett jätteland – världens femte största land till ytan och sjätte mest folkrika. Det är även en ekonomisk stormakt som rankas åtta bland världens ekonomier och år 2050 väntas Brasilien ha växt till den femte största ekonomin. En dramatisk kursändring i Brasilien kommer därför att sätta avtryck globalt.

Bolsonaro är inte heller någon vanlig kandidat utan en kontroversiell politiker på yttre högerkanten som länge varit en marginell figur i brasiliansk politik men nu alltså står på tröskeln till presidentpalatset. Han är på ett tydligt sätt del i den nykonservativa våg som sveper över världen och som bland annat tagit Donald Trump till Vita Huset.

Vill öppna skyddade områden

För omvärlden är kanske det allra viktigaste vad som händer på klimatområdet. Bolsonaro har tidigare sagt att han vill att Brasilien ska lämna Parisavtalet. Under slutet av valrörelsen har han backat från den ståndpunkten men det finns ändå mycket som tyder på att avverkningen av Amazonas skulle öka med Bolsonaro som president.

Bolsonaro vill göra det lättare för landägare att få tillstånd att avverka skog och han har sagt att skyddade naturreservat och urfolksområden bör öppnas för gruvdrift och storskaligt jordbruk. Förklaringen till det är att Bolsonaro stöds av Brasiliens inflytelserika jordägare och boskapsuppfödare som utgör ett av benen i hans konservativa allians där frikyrkor och vapenentusiaster är andra komponenter.

Amazonas framtid står på spel

Brasilien är ett nyckelland i klimatfrågan – inom landets gränser ligger merparten av världens största regnskog Amazonas. Regnskogen är av central betydelse för det globala klimatet eftersom den binder koldioxid och dessutom frigörs stora mängder växthusgaser när skogen avverkas.

Forskare varnar för att hela ekosystemet i Amazonas riskerar att rubbas och att regnskogen kan ersättas av stäpp och öken med enorma konsekvenser för regionen och planeten. Men Bolsonaro är en hårdför nationalist som inte kommer låta omvärldens oro för klimatförändringen stå i vägen för sitt politiska projekt.

Vilken ekonomisk politik?

I Latinamerika skulle en seger för Bolsonaro innebära en stor framgång för den konservativa rörelsen. I många länder är frågor som abort och samkönade äktenskap mycket laddade. Såväl Argentina som Mexiko står nära en legalisering av abort. Men en triumf för Bolsonaro skulle ge ny energi åt de religiösa grupper som leder motståndet mot lagliga aborter.

Det är mer oklart vilken ekonomisk politik Bolsonaro skulle föra. Han har som talesperson och tilltänkt finansminister anlitat en marknadsliberal ekonom som vill genomdriva stora skattesänkningar och privatiseringar av statliga bolag. Men Bolsonaro har som parlamentariker en historia av att stå för protektionism och de många militärerna i hans koalition är inte förtjusta i massprivatiseringar som skulle begränsa militärens inflytande över ekonomin.

Beundrar Donald Trump

Vad gäller handelspolitik så är nog en protektionistisk linje det mest troliga. Bolsonaro har sagt att han vill lämna det regionala ekonomiska samarbetet Mercosur och han är en stor beundrare av Trump. Gemensamt har de bland annat misstänksamheten mot internationella handelsavtal och rädslan för Kinas globala expansion. Men frågetecknen för vad det skulle innebära rent konkret är många.

Och vad kommer det att betyda för det globala politiska samtalet och de demokratiska värderingarna om ett av världens största länder styrs av en man som beundrar militärdiktaturer, attackerar media, uttalar sig positivt om tortyr, tycker att kvinnor ska ha lägre löner än män, vill ge polisen grönt ljus att skjuta kriminella, ser homosexualitet som en avart och säger att svarta inte ens duger till att föröka sig?

En föraning om svaret på den frågan får vi söndag kväll svensk tid när resultaten från Brasilien börjar rulla in. Och världen håller andan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.