Världen minns förintelsens fasor

Uppdaterad
Publicerad

Över en miljon människor mördades i nazisternas största förintelseläger Auschwitz i Polen. I dag är det 70 år sedan lägret befriades och världen minns offren och de fasansfulla övergrepp som begicks där.

– Det får aldrig glömmas säger överlevaren Hèdi Fried.

Under minnesdagen är det de överlevande som står i fokus. En av de svenskar som har åkt ner till Auschwitz är 90-åriga Hédi Fried.

– Det får aldrig glömmas. För glömmer man så har alla dessa miljoner inte funnits, min mamma och pappa har inte funnits. Jag skulle önska att någon aldrig, aldrig ska behöva gå igenom samma sak. Det enda botemedlet är att prata om det och undervisa, sade hon tidigare i SVT:s Gomorron Sverige.

Auschwitz befrielse 70 år

Minneshögtiden pågår under hela dagen på olika platser. Först lägger överlevande ned kransar och tänder ljus vid lägrets exekutionsplats. Senare blir det tal av bland andra tyska förbundskanslern Angela Merkel och överlevande och representanter från 40 länder tänder ljus vid Birkenau-monumentet. Birkenau var den del av Auschwitz där flest människor gasades ihjäl. Totalt mördades omkring 1,3 miljoner människor i Auschwitz, de allra flesta var judar, men även romer, polska oppositionella och krigsfångar föll offer i gaskamrarna eller dukade under av svält och sjukdomar.

–Det är överlevarna som står i centrum. Många är 85-90 år och äldre och det är kanske sista gången många av dem kan komma hit, säger SVT:s Rolf Fredriksson, på plats i Polen.

Kronprinsessan Victoria leder delegationen

Omkring 300 överlevande deltar i de olika ceremonierna och flera världsledare finns på plats. Sverige representeras officiellt av kronprinsessan Victoria och riksdagens talman Urban Ahlin. Såväl USA:s president Barack Obama som Rysslands Vladimir Putin saknas, vilket har mött en del kritik.

Just Ryssland var med och befriade Auschwitz den 27 januari 1945. Soldaterna som var med om händelsen och fortfarande är i livet blir allt färre, men känslorna är fortfarande starka.

– Vi hade befriat och räddat dessa människor från ett sådant helvete, säger Ivan Martinusjkin, före detta soldat i Röda armén.

Putin känner sig oinbjuden

Rysslands inblandning i konflikten i Ukraina kastar dock en skugga över ceremonin. President Vladimir Putin hävdar att han inte är välkommen till ceremonin och inte har fått någon inbjudan. Arrangörerna meddelar dock att ingen fått någon personlig inbjudan förutom de överlevande och de soldater som var med och befriade Auschwitz.

Så uppmärksammas minnesdagen

Polen:

Dagen präglas av flera minnesceremonier, tal  och mässor. Huvudceremonin hålls 15.30-17.00 i tält framför Auschwitz-lägret. Varje delegationsledare, i Sverige kronprinsessan Vidtoria, går ut och tänder ljus vid Birkenau-monumentet. Bland andra deltagare finns presidenterna från Frankrike, Ukraina och Polen samt Tysklands förbundskansler.

Sverige:

Utställningar och föreläsningar pågår i flera städer. I Stockholm hålls en stor manifestation på Raoul Wallenbergs torg kl 17.00 där statsminister Stefan Löfven talar. Kl 18 hålls den stora judiska minneshögtiden i Stora Synagogan i Stockholm i närvaro av bland andra kungaparet och statsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Auschwitz befrielse 70 år

Mer i ämnet